15 grudnia 2011

Naleśniki ze szpinakiem

Kiedy trafiłam na ten przepis nie bardzo wiedziałam czy lubię szpinak. Ale zasmakował mi. Przepis odkryłam już dość dawno, ale po kilku próbach zmieniłam trochę proporcję składników. Podaję oczywiście moją wersję. 
Naleśniki z nadzieniem szpinakowo-serowo-jajecznym zapiekane w beszamelu. Nawet mojej Zosi smakowałoJ
Źródło: przepis pochodzi z tej strony 

Składniki:
4 duże naleśniki (lub trochę wiecej mniejszych)
250 g szpinaku (może być mrożony)
100 g startego żółtego sera
3 jajka
1 łyżka mąki
300 ml mleka
3 łyżki masła
sól
pieprz
gałka muszkatołowa

Szpinak wypłukać, oczyścić, odciąć końce łodyżek i przesmażyć na 1 łyżce masła. Gdy szpinak lekko zmięknie zdjąć z ognia i posiekać.
Przesmażyć mąkę na 1 łyżce masła, wlać mleko i gotować, aż sos zgęstnieje. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodać do sosu surowe jako, utarty ser i wymieszać.
2 jajka ugotować na twardo, obrać pokroić w kostkę i wymieszać ze szpinakiem. Dodać około 1/3 sosu (tak, aby całość nie była za rzadka) i wymieszać. Szpinak nałożyć na naleśniki i zawinąć w rulony.
Naleśniki ułożyć w wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym, zalać resztą sosu. Piec w piekarniku w temperaturze 200˚C przez 20 minut.
Podawać na ciepło. Smacznego!!!


5 komentarzy:

  1. Ale Zosi wszystko smakuje!:)Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. No właściwie tak:) Ale wolała tego naleśnika, niż naleśnika z dżemem:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czekam na informację, jak smakowało:)
    Rozumiem, że te 4 naleśniki sama zjesz;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ się cieszę, ze znalazłam tego bloga:) Uwielbiam szpinak, moje maluchy też:) Jutro robię naleśniki!!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Witam serdecznie i zapraszam częściej:)

    OdpowiedzUsuń