Dziś mój blog obchodzi 4 urodziny. Z tej okazji przedstawiam pyszne bułeczki z wiśniami. Te bułeczki widziałam u Majanki. Postanowiłam je wypróbować.
Drożdżowe ciasto z wiśniami i waniliową kruszonką. Bułeczki są pyszne i szybko
znikają ze stołu J Polecam bardzo!
Składniki
na 6 sztuk:
300 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
2 jajka
10 g świeżych drożdży
35 g cukru
waniliowego
30 g masła
szczypta soli
Nadzienie:
200 g wydrylowanych
wiśni (mogą być mrożone)
1 łyżka mąki
ziemniaczanej
3 łyżki cukru pudru
Kruszonka:
20 g mąki pszennej
25 g cukru
waniliowego
czubata łyżka zimnego
masła
Jeśli mamy mrożone
wiśnie, to należy je najpierw rozmrozić i odsączyć.
Do ciepłego mleka
(nie może być gorące) wkruszyć drożdże, wsypać cukier i 2 łyżki mąki. Odstawić
do wyrośnięcia.
Wsypać mąkę do miski,
dodać szczyptę soli, cukier waniliowy, jajka i wyrośnięty rozczyn drożdżowy,
wyrobić ciasto. Pod koniec dodać rozpuszczone i wystudzone masło. Odstawić na
około 1 godz. Do podwojenia objętości.
Wiśnie mieszamy z
cukrem pudrem i mąka ziemniaczaną.
Zagnieść kruszonkę.
Wyrośnięte ciasto
dzielimy na 6 części. Z każdej zrobić kulkę, spłaszczyć, nałożyć wiśnie i
dobrze zakleić, a następnie uformować kulkę. Układać na wyłożonej papierem do
pieczenia blaszce. Posmarować bułeczki roztrzepanym jajkiem i posypać
kruszonką. Przykryć i odstawić na około 40 minut do wyrośnięcia. Piec w 180°C
przez około 15 minut. Smaczego!
smakowite bułeczki na urodziny;)
OdpowiedzUsuńZgadza się :)
UsuńDziękuję i pozdrawiam!
ja to bym wciela ze wzgledu na sama kruszonke :)
OdpowiedzUsuńTeż lubię kruszonkę :) Pycha! Pozdrawiam
Usuń