Przepyszny tort cynamonowy z powidłami. Zrobiłam go na urodziny męża.
Wszyscy prosili o powtórne upieczenie tego tortu. Cynamonowe blaty bezowe z
podpieczonymi orzeszkami, przełożone powidłami i śmietaną z dodatkiem cynamonu.
Przepis pochodzi z bloga Doroty.
Polecam bardzo!
Składniki
na 3 blaty bezowe:
6 dużych białek
300 g cukru
1 łyżka cynamonu
½ szklanki drobno
posiekanych dowolnych orzechów (u mnie włoskie)
Składniki
do przełożenia tortu:
2/3 szklanki powideł
śliwkowych
500 ml śmietany 30%
4 łyżki sera
mascarpone
1 łyżka cukru pudru
3 łyżeczki cynamonu
3 płaskie blachy
wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nich 20 cm okręgi.
Białka ubić na
sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając małymi porcjami cukier. Dodać
przesiany cynamon i jeszcze chwilkę ubijać.
Ubite białka
podzielić na 3 części, każdą z nich wyłożyć na wyrysowane wcześniej okręgi.
Wyrównać. Wierzch każdej bezy posypać posiekanymi orzechami.
Piec wszystkie
blaszki jednocześnie w piekarniku z termo obiegiem w temp. 140°C przez około 1
godz.
Wystudzić w lekko
uchylonym piekarniku. Po wystudzeniu zamknąć piekarnik i pozostawić blaty
najlepiej na całą noc.
Śmietanę ubić z serem
mascarpone. Pod koniec ubijania dodać cukier puder i cynamon.
Przełożenie: Blat bezowy położyć na paterze. Posmarować go
połową powideł i połową śmietany, położyć drugi blat bezowy, posmarować
pozostałymi powidłami, następnie pozostałą śmietaną i przykryć ostatnim blatem.
Schodzić.
Tort najlepiej spożyć
krótko po przełożeniu. Smacznego!
Moja żona uwielbia takie torty, już przesyłam jej linka z przepisem, dzięki...
OdpowiedzUsuńNie ma za co. Dziękuję za odwiedziny :)
UsuńPozdrawiam
Uwielbiam bezy pyszotka, muszę chyba zaplanować cheat day i pochłonąć takiego.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,muuooaa.blogspot.com
To połączenie bezy z cynamonem jest ekstra, polecam!
Usuń