Kostkę hiszpańską zrobiłam na urodziny zamiast tortu i się nie
zawiodłam. Czekoladowy biszkopt z kremem czekoladowym z bezikami i śmietaną.
Wyszło słodko i pysznie. W wersji oryginalnej biszkopt nasączony jest
alkoholem, a krem i śmietana jest z dodatkiem kawy. Ponieważ u mnie ciasto
jadły dzieci, biszkopt nasączyłam kawą zbożową, a kawę pominęłam. Polecam
bardzo!
Przepis pochodzi z bloga Doroty.
Składniki
na biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
100 g cukru
90 g mąki pszennej
35 g kakao
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
Do
nasączenia:
125 ml ponczu – zimna
woda wymieszana z 3 łyżkami likieru kawowego (u mnie zaparzona i wystudzona
kawa zbożowa)
Składniki
na krem:
250 g gorzkiej
czekolady
100 g mlecznej
czekolady
180 ml mleka
350 g masła
1 szklanka cukru
pudru (niepełna)
2 łyżki ekstraktu z
wanilii lub wódki
3 łyżki kawy
naturalnej, mielonej, sypkiej (ja pominęłam)
300 g bezików
(suchych w środku)
Dodatkowo:
¾ szklanki powideł
śliwkowych lub konfitury wiśniowej
600 ml śmietany
kremówki, schłodzonej
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka kawy
naturalnej, zmielonej, sypkiej (ja pominęłam)
kakao do oprószenia
Biszkopt: białka ubić z szczyptą soli, pod koniec
ubijania dodawać po łyżce cukru. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia
i kakao i wymieszać delikatnie szpatułką. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę
do pieczenia o wymiarach 25x35 cm. Piec w 175°C przez około 20-25 minut. Wyjąć
na czystą ściereczkę i pozostawić do wystudzenia.
Biszkopt nasączyć
ponczem lub kawą zbożową. Posmarować powidłami śliwkowymi (lub konfiturą
wiśniową).
Krem: mleko zagotować, zdjąć z ognia, dodać
połamane czekolady i odstawić na 2 minuty. Wymieszać do całkowitego
rozpuszczenia czekolady. Odstawić do lekkiego wystudzenia (czekolada powinna
zostać płynna).
Masło utrzeć z cukrem
na puszystą masę. Dodać ekstrakt waniliowy (lub alkohol) i kawę, utrzeć. Dodać
stopniowo czekoladę, cały czas ucierając.
Bezy pokruszyć, dodać
do kremu czekoladowego i wymieszać szpatułką. Wyłożyć na biszkopt posmarowany
powidłami. Schłodzić w lodówce przez 3-4 godz.
Po schłodzeniu kremu
ubić kremówkę z cukrem pudrem i kawą. Wyłożyć na krem czekoladowy. Oprószyć
kakao. Schłodzić.
Ciasto wyciągnąć lodówki
30 minut przed podaniem. Smacznego!
Wygląda smakowicie.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
I zapewniam, że nie tylko wygląda :) Pozdrawiam
UsuńNooooo i to jest ciasto :D Pięknie wygląda ciasteczko mniaammmmm. Przepis już mam, także na weekend zabieram się do roboty. Sama ciekawa jestem jak mi wyjdzie, lubię piec ciasta, także kostka hiszpańska to dla mnie wyzwanie, pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo! I polecam, warto! Pozdrawiam
Usuń