Kubankę jadłam kiedyś na imieninach. Ciasto było bardzo dobre, ale też
bardzo słodkie. Przepis znalazłam u Arabeski i postanowiłam sama zrobić. Z tego
przepisu wyszło lepsze, nie tak mocno słodkie. Ja zrezygnowałam z nasączenia
biszkoptu, a biszkopt zrobiłam ze swojego przepisu. Gościom bardzo smakowało, a
córka pyta kiedy zrobię znowu to ciasto J Polecam bardzo!
Składniki
na biszkopt:
5 jaj
½ szklanki cukru
½ szklanki mąki
ziemniaczanej
½ szklanki mąki
pszennej
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
3 łyżki kakao
Składniki
na krem:
200 g masła
3 łyżki nutelli
2 żółtka
2 szklanki mleka
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
3 (czubate) łyżki
cukru
Dodatkowo:
500 ml śmietany 30%
2 łyżki cukru pudru
2 śmietan-fixy
mały słoiczek powideł
śliwkowych
herbatniki maślane
herbatniki kakaowe
Do
nasączenia:
½ szklanki naparu z
kawy
2-3 łyżki rumu
Biszkopt: jajka ubić z cukrem na parze, na dość
puszystą masę. Oba rodzaje mąk przesiać wraz z proszkiem do pieczenia i kakao.
Dodawać stopniowo do masy jajecznej, delikatnie mieszając. Ciasto wylać na
blachę (25x35cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180°C przez około 30 min.
Krem: żółtka, cukier i obie mąki zmiksować ze szklanką mleka.
Resztę mleka zagotować. Do gotującego się mleka wlać zmiksowaną mieszankę i
ugotować budyń. Ugotowany budyń przykryć i odstawić do wystudzenia.
Mało utrzeć na
puszystą masę. Dodawać po łyżce wystudzonego budyniu, cały czas ucierając.
Następnie dodać nutellę i dobrze wymieszać.
Biszkopt nasączyć
zimnym naparem z kawy wymieszanym z rumem. Wyłożyć krem, wyrównać. Na krem
ułożyć jasne herbatniki, na nie powidła śliwkowe, przykryć warstwą kakaowych
herbatników.
Kremówkę ubić z
cukrem pudrem, pod koniec ubijania dodać śmietan-fixy. Wyłożyć na ciemne
herbatniki. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić, najlepiej przez całą
noc. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz