Tym razem przedstawiam przepis na racuchy z jabłkami. Bardzo smaczne
racuszki drożdżowe, mięciutkie i puszyste z dodatkiem jabłek. Przepis znalazłam
na blogu czterylewerecewkuchni i na stałe będzie gościł w naszej kuchni.
Pychotka, polecam bardzo!
Składniki:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
4 jabłka
Mąkę wymieszać z
solą. Na środku zrobić dołeczek, wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i
zalać ½ szklanki letniego mleka. Odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników
(poza jabłkami) i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na
1-1,5 godz., do podwojenia objętości. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone w
kostkę jabłka, wymieszać i odstawić ponownie na 15-20 minut. Smażyć na
rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smażyć na wolnym ogniu, by w
środku nie były surowe. Podawać na ciepło z cukrem. Smacznego!
ubóstwiam :D
OdpowiedzUsuńświetne:)
OdpowiedzUsuńuwielbiam wersję racuszków z jabłkami, czasami zamiast jabłek dodaję ulubiony twarożek pilos, również pycha :)
OdpowiedzUsuń