31 maja 2016

Tarta z rabarbarem


Tartę z rabarbarem zrobiłam z przepisu Doroty na ciasto z rabarbarem i malinami, ale ja pominęłam maliny. Wyszło pysznie, kruche ciasto z rabarbarem, kruszonką, podane z lodami waniliowymi. Ciasto szybkie w przygotowaniu. Polecam bardzo!

Składniki na ciasto:
250 g mąki
50 g zmielonych migdałów
180 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki zimnej wody

Składniki na nadzienie:
500 g rabarbaru, pokrojonego na 1 cm paski
3 łyżki cukru
2 łyżki skrobi ziemniaczanej


Wszystkie składniki zagnieść. Podzielić na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i pokruszyć na spód połowę ciasta, wklepać. Spód podpiec w temp. 190°C przez około 15-18 minut, tak by ciasto się lekko zarumieniło.
Rabarbar wymieszać dokładnie z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony spód. Na wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec w temp 180°C przez około 45 minut, do zarumienienia. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz