Tartę z rabarbarem zrobiłam z przepisu Doroty na ciasto z rabarbarem i
malinami, ale ja pominęłam maliny. Wyszło pysznie, kruche ciasto z rabarbarem,
kruszonką, podane z lodami waniliowymi. Ciasto szybkie w przygotowaniu. Polecam
bardzo!
Składniki
na ciasto:
250 g mąki
50 g zmielonych
migdałów
180 g zimnego masła
100 g cukru pudru
2 żółtka
3 łyżki zimnej wody
Składniki
na nadzienie:
500 g rabarbaru,
pokrojonego na 1 cm paski
3 łyżki cukru
2 łyżki skrobi
ziemniaczanej
Wszystkie składniki
zagnieść. Podzielić na dwie równe części i wstawić do lodówki na 30 minut.
Tortownicę o średnicy
24 cm wyłożyć papierem do pieczenia i pokruszyć na spód połowę ciasta, wklepać.
Spód podpiec w temp. 190°C przez około 15-18 minut, tak by ciasto się lekko
zarumieniło.
Rabarbar wymieszać
dokładnie z cukrem i skrobią ziemniaczaną. Wyłożyć na podpieczony spód. Na
wierzch pokruszyć pozostałe ciasto. Piec w temp 180°C przez około 45 minut, do
zarumienienia. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz