Tort czekoladowo-śmietanowy z serkiem mascarpone i gruszkami. Zamiast
gruszek można dać też inne owoce np. wiśnie, truskawki, maliny itd. Tort
wyszedł dość słodki. Jeśli nie lubicie mocno słodkich polecam dać jedną czekoladę
mleczną i jedną gorzką. Polecam bardzo!
Biszkopt
z 6 jaj (z tego przepisu)
Składniki
na krem:
500 g mascarpone
500 ml śmietany 30%
200 g czekolady
mlecznej (można dać jedną mleczną, drugą gorzką, wtedy tort nie będzie tak
mocno słodki)
2 ½ łyżeczki żelatyny
Dodatkowo:
gruszki z syropu
syrop z gruszek do
nasączenia biszkoptu
Biszkopt upiec w
tortownicy o średnicy 24 cm. Przekroić na 3 części.
Krem: żelatynę namoczyć w wodzie lub syropie z gruszek. Po
napęcznieniu przełożyć do 100 ml gorącej wody (można użyć syropu z gruszek) i
dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia.
Śmietanę ubić
mikserem. Dodać mascarpone i zmiksować na najniższych obrotach, by nie było
grudek. Czekoladę rozpuścić na parze, lekko przestudzić, dodać do śmietany i
delikatnie wymieszać. Żelatynę przelać przez sitko i powoli wlewać do kremu,
cały czas mieszając.
Wykonanie: 1 część ciasta nasączyć syropem z gruszek,
ułożyć połowę pokrojonych gruszek. Na gruszki nałożyć około 1/3 kremu. Przykryć
2 częścią ciasta, nasączyć syropem z gruszek, ułożyć resztę gruszek i nałożyć
krem. Przykryć ostatnią częścią ciasta, nasączyć syropem z gruszek i udekorować
wierzch i boki pozostałą częścią kremu. Posypać startą czekoladą. Schłodzić w
lodówce. Smacznego!
Muszę się przyznać, że z gruszkami tortu jeszcze nie miałem okazji jeść :) Ale wygląda smakowicie!!
OdpowiedzUsuń