04 grudnia 2011

Biszkopt


Biszkopt jest podstawą do wielu ciast i tortów. Można go przełożyć kremem, śmietaną, owocami lub galaretką. Dla mnie grzechem byłoby kupić gotowy. Zresztą zrobiony własnoręcznie jest o wiele lepszy.
Z tego przepisu wychodzi biszkopt, który można przekroić na dwie warstwy. Jeśli potrzebuję niski, robię z 4 jaj i trochę zmniejszam ilość pozostałych składników.

Składniki:
6 jaj
¾ szklanki cukru
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)

Jajka z cukrem ubijać mikserem przez 5 minut na parze, a potem jeszcze 5 minut normalnie. Dodać powoli wymieszane mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać. Przełożyć na blachę (u mnie 28x35 cm), wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w 180˚C przez około 30 minut.
Jeszcze ciepły biszkopt przykrywamy ściereczką i obracamy na drugą stronę. Zdejmujemy blachę i papier do pieczenia i zostawiamy na ściereczce do wystygnięcia. Po tym zabiegu nasz biszkopt jest równy i nie opada na środku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz