Ostatnio jest to nasze ulubione ciasto do pizzy. Jest mięciutkie w środku i lekko chrupiące na brzegach. Po kilku próbach, doszliśmy do wniosku, że wolimy pizzę na grubym cieście, ale jeśli ktoś lubi na cienkim, to z tego przepisu może zrobić dwie duże pizze.
Źródło: przepis pochodzi z programu „Wiem co jem”.
Składniki:
500 g mąki
250 ml ciepłej wody
12 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy
Drożdże rozcieramy z cukrem, aż powstanie płynna masa. Dolewamy wodę, dosypujemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy do średnicy około 34 cm. Ciasto polewamy sosem pomidorowym i posypujemy dowolnymi składnikami. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200˚C.
Smacznego!!!
Domowa pizza wymiata, że tak powiem :D
OdpowiedzUsuńMogę się założyć, że ten kawałek ze zdjęcia zjadłabym w niecałą minutę :D
Wygląda bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńAż nabrałam ochoty na kawałek:D
Cieszę się, że Wam się podoba:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Moja Droga, w ubiegły weekend wypróbowałam Twój przepis i jestem zachwycona. Niby nie ma filozofii w cieście pod pizze ale nigdy nie byłam do końca zadowolona, aż do teraz:) Dziękuję, że się z nami podzieliłaś:) Serdecznie pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńBardzo mnie cieszy, że smakowało:) Polecam się na przyszłość:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Wygląda zachęcająco, natomiast dla mnie najlepsze ciasto to ciasto cienkie
OdpowiedzUsuń