02 grudnia 2011

Ciasto do pizzy


Ostatnio jest to nasze ulubione ciasto do pizzy. Jest mięciutkie w środku i lekko chrupiące na brzegach. Po kilku próbach, doszliśmy do wniosku, że wolimy pizzę na grubym cieście, ale jeśli ktoś lubi na cienkim, to z tego przepisu może zrobić dwie duże pizze.
Źródło: przepis pochodzi z programu „Wiem co jem”.

Składniki:
500 g mąki
250 ml ciepłej wody
12 g świeżych drożdży 
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy

Drożdże rozcieramy z cukrem, aż powstanie płynna masa. Dolewamy wodę, dosypujemy mąkę z solą i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy oliwę. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić na około 1,5 godz. do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkowujemy do średnicy około 34 cm. Ciasto polewamy sosem pomidorowym i posypujemy dowolnymi składnikami. Piec około 15-20 minut w temperaturze 200˚C.
Smacznego!!!

6 komentarzy:

  1. Domowa pizza wymiata, że tak powiem :D
    Mogę się założyć, że ten kawałek ze zdjęcia zjadłabym w niecałą minutę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie :D
    Aż nabrałam ochoty na kawałek:D

    OdpowiedzUsuń
  3. Cieszę się, że Wam się podoba:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Moja Droga, w ubiegły weekend wypróbowałam Twój przepis i jestem zachwycona. Niby nie ma filozofii w cieście pod pizze ale nigdy nie byłam do końca zadowolona, aż do teraz:) Dziękuję, że się z nami podzieliłaś:) Serdecznie pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo mnie cieszy, że smakowało:) Polecam się na przyszłość:)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda zachęcająco, natomiast dla mnie najlepsze ciasto to ciasto cienkie

    OdpowiedzUsuń