Witam po długiej przerwie! Synek trochę podrósł, więc wracam do pisania.
Mam jeszcze małe problemy z internetem, ale niedługo wszystko powinno wrócić do
normy.
Dzisiaj przepis na racuszki z dodatkiem sera twarogowego. Ser sprawia,
że racuszki są delikatne i leciutkie. Polecam bardzo!
Źródło: przepis pochodzi z książki „Dania z mleka, jaj i sera” Jolanty
Muras
Składniki:
250 g twarożku
2 jajka
300 g mąki
250 ml mleka
20 g drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki miękkiego masła
Drożdże ucieramy z łyżką
cukru, mąki, zalewamy podgrzanym mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do
wyrośnięcia.
Do miski dodajemy
resztę mąki, jajka, miękkie masło, twarożek i rozczyn drożdżowy i mieszamy na gładką
masę. Porcję ciasta kładziemy na rozgrzany olej, formując placuszki. Smażyć z
obu stron na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem, owocami itp. Smacznego!
Bardzo dobre. Nie wciągają tłuszczu. Super na ciepło i na zimno.
OdpowiedzUsuń