13 września 2013

Racuchy twarogowe



Witam po długiej przerwie! Synek trochę podrósł, więc wracam do pisania. Mam jeszcze małe problemy z internetem, ale niedługo wszystko powinno wrócić do normy.
Dzisiaj przepis na racuszki z dodatkiem sera twarogowego. Ser sprawia, że racuszki są delikatne i leciutkie. Polecam bardzo!
Źródło: przepis pochodzi z książki „Dania z mleka, jaj i sera” Jolanty Muras

Składniki:
250 g twarożku
2 jajka
300 g mąki
250 ml mleka
20 g drożdży
1 łyżka cukru
3 łyżki miękkiego masła

Drożdże ucieramy z łyżką cukru, mąki, zalewamy podgrzanym mlekiem i mieszamy. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Do miski dodajemy resztę mąki, jajka, miękkie masło, twarożek i rozczyn drożdżowy i mieszamy na gładką masę. Porcję ciasta kładziemy na rozgrzany olej, formując placuszki. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem, owocami itp. Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo dobre. Nie wciągają tłuszczu. Super na ciepło i na zimno.

    OdpowiedzUsuń