Ostatnio wypróbowuję dużo nowych przepisów na placuszki i naleśniki. Tym
razem postanowiłam zrobić placuszki znalezione u Majanki.
Pyszne puszyste, mięciutkie racuszki z jabłkami. Robi się je szybko (nie trzeba
czekać godz, aż wyrosną). Dla mnie jedne z lepszych racuchów. Polecam bardzo!
Składniki:
500 g mąki
3 jajka
½ kostki masła
2 szklanki mleka
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru
waniliowego
2 duże jabłka
sól
Drożdże rozetrzeć z
cukrem. Dodać pół szklanki ciepłego mleka i poczekać, aż podrosną. Resztę mleka
podgrzać, dodać cukier waniliowy i sól. Trzymając na niewielkim ogniu i cały
czas mieszając, dodawać stopniowo mąkę, stopione masło i jajka. Zestawić z
ognia. Dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i
zostawić do ostygnięcia.
Smażyć z obu stron na
złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem. Smacznego!
Chwytliwa nazwa :D
OdpowiedzUsuń