22 września 2013

Ruchanki kociewskie



Ostatnio wypróbowuję dużo nowych przepisów na placuszki i naleśniki. Tym razem postanowiłam zrobić placuszki znalezione u Majanki. Pyszne puszyste, mięciutkie racuszki z jabłkami. Robi się je szybko (nie trzeba czekać godz, aż wyrosną). Dla mnie jedne z lepszych racuchów. Polecam bardzo!

Składniki:
500 g mąki
3 jajka
½ kostki masła
2 szklanki mleka
50 g drożdży
1 łyżka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 duże jabłka
sól

Drożdże rozetrzeć z cukrem. Dodać pół szklanki ciepłego mleka i poczekać, aż podrosną. Resztę mleka podgrzać, dodać cukier waniliowy i sól. Trzymając na niewielkim ogniu i cały czas mieszając, dodawać stopniowo mąkę, stopione masło i jajka. Zestawić z ognia. Dodać pokrojone w drobną kostkę jabłka i rozczyn drożdżowy. Wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z cukrem pudrem. Smacznego!

1 komentarz: