O tym cieście słyszałam, że jest świetne. Postanowiłam je w końcu
wypróbować. Biszkopt z kremem ananasowym z kawałkami ananasów i beza kokosowa. Ciasto
mi smakowało, ale dla mnie opinie trochę przesadzone. Jednak mąż i kilka innych
osób stwierdzili, że ciasto jest rewelacyjne. Także spróbujcie i sami się
przekonajcieJ Polecam!
Źródło: przepis z bloga „mniam… mniam…”,
lekko zmodyfikowany.
Biszkopt z 4 jaj z tego przepisu
Składniki
na krem:
1 puszka ananasów
1 ½ budyń śmietankowy
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka mąki
250 g masła
4 żółtka
Składniki
na bezę:
200 g wiórek
kokosowych
4 białka
1 szklanka cukru
Dodatkowo:
1 czekolada mleczna
80 ml śmietany
kremówki
sok z ½ cytryny
Ananasy odsączyć z
soku. Do soku ananasowego dolewamy wody, tak żeby wyszło 1 ½ szklanki płynu.
Szklankę soku zagotować. Do reszty dodajemy cukier, mąkę i proszek budyniowy,
ugotować jak budyń. Odstawić do wystygnięcia.
Jajka sparzyć.
Masło utrzeć z
żółtkami, dodawać stopniowo po łyżce wystudzonego budyniu, ciągle miksując.
Dodać pokrojone ananasy i dokładnie wymieszać.
Białka ubić na
sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając cukier. Dodać wiórki kokosowe,
wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem blachę. Piec w 180°C przez około
15-20 minut.
Kremówkę zagotować.
Dodać połamaną czekoladę, wymieszać do rozpuszczenia się czekolady. W razie
potrzeby można jeszcze lekko podgrzać czekoladę.
Biszkopt nasączyć
wodą z sokiem z cytryny. Krem wyłożyć na biszkopt. Na krem położyć wystudzony
blat bezowo-kokosowy. Polać stopioną czekoladą. Schłodzić w lodówce przez kilka
godz. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz