Ciasto pamiętam z mojego dzieciństwa. Bardzo je lubiłam i postanowiłam
je zrobić. Myślałam, że teraz będzie mi mniej smakować niż kiedyś, ale się
myliłam. Ciasto szybkie, nie wymagające pieczenia i bardzo smaczne. No i córci
bardzo smakowałoJ Polecam bardzo!
Składniki:
duża paczka herbatników
200 g cukru
200 g masła
2 łyżki kakao
1 l mleka
1 szklanka kaszy
manny
100 g rodzynek
garść orzechów (około
50g)
Do
dekoracji:
czekolada gorzka
wiórki kokosowe
Dno formy (25x25cm)
wykładamy herbatnikami.
Masło, cukier i kakao
umieścić w garnku i stopić na niewielkim ogniu, mieszać do dokładnego
połączenia składników. Wlać mleko i zagotować. Do gotującego się mleka wsypać
powoli kaszkę mannę, cały czas mieszając, by nie powstały grudki. Nie przerywając
mieszania, gotować na małym ogniu, aż kaszka zgęstnieje. Dodać rodzynki i
pokrojone orzechy, wymieszać. Gorącą masę wylać na herbatniki. Na wierzchu
kaszki ułożyć kolejną warstwę herbatników. Polać stopioną na parze czekoladą i
posypać wiórkami kokosowymi. Wstawić do lodówki na kilka godz. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz