Dziś przedstawiam mój pomysł na rogaliki dyniowe. Ciasto jest mięciutkie
i smaczne, a dodatkowo ładnie zabarwioneJ Ja robiłam pół porcji z musem jabłkowym i pół z powidłami. Z jabłkami
wyszły lepsze.
Brat stwierdził, że rogaliki dyniowe są nawet lepsze niż tradycyjne
drożdżoweJ Polecam bardzo!
Składniki
na 24 szt.:
20 g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
600 g mąki
250 g masła
3 łyżki dyniowego
puree
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
mus jabłkowy lub
powidła
białko do
posmarowania
Składniki
na lukier:
1 szklanka cukru
pudru
2-3 łyżki gorącej
wody
W ciepłym mleku
rozpuścić drożdże z cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę z masłem
posiekać. Dodać dynię, cynamon, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn drożdżowy i
zagnieść gładkie ciasto. Nie czekać, aż ciasto wyrośnie. Podzielić ciasto na 3
części, z każdej rozwałkowujemy koło i kroimy na 8 części (powstanie 8
trójkątów). Na szerszą część trójkąta nałożyć około 1-1,5 łyżeczki musu
jabłkowego. Zwijać od szerszej strony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do
pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy rogalikami. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym
białkiem. Piec około 25 minut, aż rogaliki się zarumienią.
Gorącą wodę mieszamy
z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodając więcej cukru pudru lub odrobinę wody.
Jeszcze ciepłe rogaliki polukrować. Smacznego!
świetnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńPozdrawiam
Wyglądają przesmacznie! :)
OdpowiedzUsuń