03 listopada 2013

Rogaliki dyniowe z musem jabłkowym lub powidłami


Dziś przedstawiam mój pomysł na rogaliki dyniowe. Ciasto jest mięciutkie i smaczne, a dodatkowo ładnie zabarwioneJ Ja robiłam pół porcji z musem jabłkowym i pół z powidłami. Z jabłkami wyszły lepsze.
Brat stwierdził, że rogaliki dyniowe są nawet lepsze niż tradycyjne drożdżoweJ Polecam bardzo!

Składniki na 24 szt.:
20 g drożdży
1 szklanka mleka
2 łyżki cukru
600 g mąki
250 g masła
3 łyżki dyniowego puree
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
mus jabłkowy lub powidła
białko do posmarowania

Składniki na lukier:
1 szklanka cukru pudru
2-3 łyżki gorącej wody

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z cukrem i 4 łyżkami mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Mąkę z masłem posiekać. Dodać dynię, cynamon, szczyptę soli i wyrośnięty rozczyn drożdżowy i zagnieść gładkie ciasto. Nie czekać, aż ciasto wyrośnie. Podzielić ciasto na 3 części, z każdej rozwałkowujemy koło i kroimy na 8 części (powstanie 8 trójkątów). Na szerszą część trójkąta nałożyć około 1-1,5 łyżeczki musu jabłkowego. Zwijać od szerszej strony. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy pomiędzy rogalikami. Przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. Piec około 25 minut, aż rogaliki się zarumienią.
Gorącą wodę mieszamy z cukrem pudrem, w razie potrzeby dodając więcej cukru pudru lub odrobinę wody. Jeszcze ciepłe rogaliki polukrować. Smacznego!

3 komentarze: