Tym razem prezentuję ciasto dyniowe. Ciasto ze startą dynią i orzechami,
z dodatkiem cynamonu. Nam bardzo smakowało. Dodatkowy plus, że robi się je dość
szybko. Polecam!
Źródło: przepis z tej strony, zmodyfikowany do własnych potrzeb.
Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka orzechów
włoskich
½ szklanki cukru
2 łyżeczki sody
oczyszczonej
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki dyni
startej na grubych oczkach
½ szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Jajka ubijamy z
cukrem. Jeśli używamy miksera, zmniejszamy obroty i dodajemy jogurt i olej.
Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z solą, cynamonem i sodą
oczyszczoną. Dodajemy startą dynię, pokrojone orzechy i mieszamy łyżką. Ciasto
przekładamy na wyłożoną papierem blachę (24x24 cm). Pieczemy około 45-50 minut
w 180°C. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz