02 listopada 2013

Ciasto dyniowe z orzechami



Tym razem prezentuję ciasto dyniowe. Ciasto ze startą dynią i orzechami, z dodatkiem cynamonu. Nam bardzo smakowało. Dodatkowy plus, że robi się je dość szybko. Polecam!
Źródło: przepis z tej strony, zmodyfikowany do własnych potrzeb. 

Składniki:
1 szklanka mąki
1 szklanka orzechów włoskich
½ szklanki cukru
2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 jajka
3 łyżki jogurtu naturalnego
2 szklanki dyni startej na grubych oczkach
½ szklanki oleju
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Jajka ubijamy z cukrem. Jeśli używamy miksera, zmniejszamy obroty i dodajemy jogurt i olej. Cały czas ubijając, dodajemy stopniowo mąkę wymieszaną z solą, cynamonem i sodą oczyszczoną. Dodajemy startą dynię, pokrojone orzechy i mieszamy łyżką. Ciasto przekładamy na wyłożoną papierem blachę (24x24 cm). Pieczemy około 45-50 minut w 180°C. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz