Szukałam przepisu na wykorzystanie białek i znalazłam w starym zeszycie
z przepisami babkę z białek. Babka nie ma wyszukanego smaku, jest zwykła i prosta,
ale domownikom smakowała. Polecam!
Składniki:
1 szklanka białek
(około 6)
1 szklanka cukru
2 szklanki mąki
pszennej
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
1 cukier waniliowy
200 g masła
stopionego
Białka ubić, dodając
pod koniec ubijania stopniowo cukier. Do ubitych białek dodawać stopniowo
przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszając łyżką. Dodawać
stopniowo przestudzone masło i cukier waniliowy, delikatnie mieszając do
połączenia składników. Przelać do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach
11x30 cm. Piec w temp. 180°C przez około 45-50 minut, do suchego patyczka.
Smacznego!
wygląda smacznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
UsuńWypróbowałam i pycha, chłopcy zjedli z jagodami w syropie i też byli zachwyceni...
OdpowiedzUsuńSzybko wypróbowałaś:) Cieszę się, że smakowało.
UsuńPozdrawiam