Dziś Tłusty Czwartek, także pączków nie może zabraknąć. Pączki luksusowe
znalazłam u Doroty. Są delikatne i bardzo smaczne, z delikatnym aromatem rumu.
Ciasto zrobione na samych żółtkach, przez co są bardzo delikatne. Polecam!
Składniki:
8 żółtek
800 g mąki
100 g roztopionego
masła
½ szklanki cukru
(niepełne)
1 cukier waniliowy
50 g świeżych drożdży
lub 25 g suchych drożdży
1 ½ szklanki letniego
mleka
¼ łyżeczki soli
2 łyżki rumu (może
być też wódka lub spirytus)
skórka otarta z 1
cytryny
konfitura lub dżem do
nadziewania
Drożdże rozpuścić w
mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 3 łyżek mąki, wymieszać i odstawić na około
15 minut do wyrośnięcia (drożdże suche od razu wymieszać z mąką, bez robienia
rozczynu). Mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn i pozostałe składniki. Wyrobić
(najlepiej mikserem do ciasta drożdżowego) na gładkie ciasto (ciasto będzie się
kleić, nie dosypywać mąki). Przykryć ściereczką i odstawić na około 1-1,5 godz.
do podwojenia objętości.
Ciasto rozwałkować na
grubość około 1-1,3 cm, wykrawać szklanką krążki, nadziewać dżemem i odstawić
na oprószoną mąką blat (można nadziewać po usmażeniu), aż podwoją swoją
objętość (pączki mają być wyrośnięte, ale nie przerośnięte). Smażyć w gorącym
oleju w temp. 175°C, przez kilka minut z każdej strony. Odkładać na papier do
odsączenia. Jeszcze ciepłe polukrować lub posypać cukrem pudrem. Smacznego!
Zapewniam że tak dobrze jak wyglądały tak też dobrze smakowały:D
OdpowiedzUsuńTylko raz jadłem lepsze pączki-rok temu z tej samej cukierni:D (pewnie dlatego że to było dawno, byc może w porownaniu okazały by się baaardzo podobne )
Taka moja mała paranoja, panicznie boję zie zepsuć ciasta drożdżowego, ale po przeczytaniu Pani przepisu chyba zacznę robić pączki. Tak po prostu :)
OdpowiedzUsuńW takim razie może na początek lepiej zrobić placek drożdżowy albo rogaliki. . Życzę udanego wypieku:) Pozdrawiam
UsuńPiekłam z tego przepisu, są przepyszne od soboty do niedzieli zostały mi tylko 4 szt., a jest nas tylko czworo w domu... Polecam.... :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowały. Dziękuję za odwiedziny:)
OdpowiedzUsuń