W tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu na chruściki, który
znajduje się w starym rodzinnym zeszycie z przepisami. Właściwie to sama
robiłam je po raz pierwszy. Może i Wy zrobicie w tym roku chruściki na Tłusty
Czwartek?
Składniki
na ciasto:
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej
śmietany
1 łyżka masła
(czubata)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka octu
2 szklanki mąki
½ łyżeczki sody
oczyszczonej
szczypta soli
Mąkę wymieszać z
sodą, dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto (ciasto jest dość
twarde). Ciasto rozbić wałkiem w celu napowietrzenia. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na paski szerokości około 3 cm i
długości około 8 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie nożem wzdłuż paska
(zostawiając 2 cm margines u dołu i u góry). Każdy pasek bierzemy do ręki,
przeplatamy górę przez nacięcie i formujemy faworkaJ
Piec w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu (temp 175°C), jak pączki, przez
około 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Wyciągać na papier,
aby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem, smacznego!!!
Dziękuję. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuń