21 lutego 2014

Chruściki



W tym roku postanowiłam skorzystać z przepisu na chruściki, który znajduje się w starym rodzinnym zeszycie z przepisami. Właściwie to sama robiłam je po raz pierwszy. Może i Wy zrobicie w tym roku chruściki na Tłusty Czwartek?

Składniki na ciasto:
6 żółtek
2 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka masła (czubata)
1 łyżka cukru pudru
1 łyżka octu
2 szklanki mąki
½ łyżeczki sody oczyszczonej
szczypta soli

Mąkę wymieszać z sodą, dodać resztę składników i wyrobić na gładkie ciasto (ciasto jest dość twarde). Ciasto rozbić wałkiem w celu napowietrzenia. Ciasto cienko rozwałkować, pokroić na paski szerokości około 3 cm i długości około 8 cm. Na środku każdego paska zrobić nacięcie nożem wzdłuż paska (zostawiając 2 cm margines u dołu i u góry). Każdy pasek bierzemy do ręki, przeplatamy górę przez nacięcie i formujemy faworkaJ Piec w dobrze rozgrzanym głębokim tłuszczu (temp 175°C), jak pączki, przez około 2 minuty z każdej strony, do lekkiego zarumienienia. Wyciągać na papier, aby odsączyć z tłuszczu. Posypać cukrem pudrem, smacznego!!!

1 komentarz: