Świetny przepis na wykorzystanie suchych wypieków, ale w przypadku ich
braku można dać też biszkopty i herbatniki. Bajaderki znane są też pod nazwą
kule rumowe. Wyszły super, dużo lepsze niż z cukierni. Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Doroty
Składniki:
400 g pokruszonych
ciastek, ciast, muffinek (bez kremu, żelatyny i owoców, ale mogą być z
bakaliami)
¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
¼ szklanki rodzynek
(wcześniej namoczonych) lub innych bakali
½ słoika gęstego
dżemu lub powideł (180-200g)
60 g masła
olejek lub ekstrakt
rumowy
2 łyżki kremu
orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
2 łyżki kakao
Do
obtoczenia:
wiórki kokosowe lub
pokrojone orzechy
polewa czekoladowa
Masło, mleko, cukier
i kakao, rozpuścić na wolnym ogniu i wymieszać do połączenia się składników. Przestudzić.
Dodać pokruszone ciastka i resztę składników i wymieszać na jednolitą masę. W
przypadku gdy masa będzie za rzadka dosypać jeszcze trochę pokruszonych
ciastek.
Formować kulki,
obtoczyć je w czekoladzie i wiórkach kokosowych lub orzechach. Odstawić do
stężenia do lodówki. Smacznego!
pyszności, lubię takie:)
OdpowiedzUsuńSuper. Bardzo dobre :) zapraszam rowniez do mnie na bloga lyzkasmaku.blogspot.com :)
OdpowiedzUsuń