18 maja 2014

Tort bezowy z orzechami laskowymi



Tort zrobiłam na urodziny męża, a że mąż uwielbia orzechy koniecznie musiało być coś z orzechami. Wypatrzyłam to cudo u Doroty. Blaty bezowo orzechowe, polane czekoladą i przełożone kremem ze śmietany i serka mascarpone z dodatkiem czekolady. Całość bardzo smaczna i warta upieczeniaJ Polecam!


Składniki na 4 blaty bezowe:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego cukru
¾ szklanki orzechów laskowych bez skórki (podpieczonych i zmielonych)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
130 g gorzkiej czekolady

Składniki na krem:
250 g mascarpone
300 ml kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
50 g gorzkiej czekolady startej na dużych oczkach

Blaty bezowe: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i zmielone orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
Na papierze narysować 4 okręgi o średnicy 20 cm. Ułożyć na dużych blachach od piekarnika (dwie blachy po dwa okręgi na każdej blaszce). Rozłożyć pianę z białek równomiernie na narysowanych okręgach. Piec w 140°C przez około 50 minut. W przypadku gdy nie możemy upiec 4 blatów na raz, składniki podzielić i masę z białek przygotować przed samym pieczeniem.
Przestudzone blaty bezowe, polać rozpuszczoną na parze czekoladą. Odłożyć do zastygnięcia czekolady.

Krem: kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder (śmietana nie może być zbyt długo ubijania, bo się zważy). Dodać serek mascarpone i wymieszać dokładnie (można zmiksować, ale tylko chwilkę na najniższych obrotach miksera). Dodać ekstrakt waniliowy i czekoladę i wymieszać łyżką.
Krem podzielić na 4 części, przekładać blaty bezowe kremem. Posypać stratą czekoladą lub orzechami laskowymi. Schłodzić przez kilka godz. w lodówce. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz