Tort zrobiłam na urodziny męża, a że mąż uwielbia orzechy koniecznie
musiało być coś z orzechami. Wypatrzyłam to cudo u Doroty. Blaty bezowo
orzechowe, polane czekoladą i przełożone kremem ze śmietany i serka mascarpone
z dodatkiem czekolady. Całość bardzo smaczna i warta upieczeniaJ Polecam!
Składniki
na 4 blaty bezowe:
6 białek
szczypta soli
1 szklanka drobnego
cukru
¾ szklanki orzechów
laskowych bez skórki (podpieczonych i zmielonych)
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
130 g gorzkiej
czekolady
Składniki
na krem:
250 g mascarpone
300 ml kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
2 łyżeczki ekstraktu
z wanilii
50 g gorzkiej
czekolady startej na dużych oczkach
Blaty bezowe: białka ubić ze szczyptą soli na sztywną masę,
pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, cały czas ubijając. Dodać mąkę
ziemniaczaną i zmielone orzechy i delikatnie wymieszać łyżką.
Na papierze narysować
4 okręgi o średnicy 20 cm. Ułożyć na dużych blachach od piekarnika (dwie blachy
po dwa okręgi na każdej blaszce). Rozłożyć pianę z białek równomiernie na narysowanych
okręgach. Piec w 140°C przez około 50 minut. W przypadku gdy nie możemy upiec 4
blatów na raz, składniki podzielić i masę z białek przygotować przed samym
pieczeniem.
Przestudzone blaty
bezowe, polać rozpuszczoną na parze czekoladą. Odłożyć do zastygnięcia
czekolady.
Krem: kremówkę ubić, pod koniec ubijania dodając cukier puder
(śmietana nie może być zbyt długo ubijania, bo się zważy). Dodać serek
mascarpone i wymieszać dokładnie (można zmiksować, ale tylko chwilkę na
najniższych obrotach miksera). Dodać ekstrakt waniliowy i czekoladę i wymieszać
łyżką.
Krem podzielić na 4
części, przekładać blaty bezowe kremem. Posypać stratą czekoladą lub orzechami
laskowymi. Schłodzić przez kilka godz. w lodówce. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz