Ciasto, które tego lata robiłam najczęściej, wymieniając tylko owoce.
Pyszne mięciutkie z owocami i kruszonką na wierzchu. Ponieważ lubimy dużo
kruszonki, robię ją zawsze z podwójnej porcji. Ciasto zachowuje świeżość przez
kilka dni. Na zdjęciach ciasto z rabarbarem i drugie z czarną porzeczką. Polecam
bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Doroty
Składniki:
500 g mąki
3 jajka
1 szklanka cukru
1 szklanka maślanki
½ szklanki oleju
rzepakowego
1 ½ łyżeczki proszku
do pieczenia
cukier waniliowy lub
ekstrakt waniliowy
350 g owoców (mogą
być też mrożone, po rozmrożeniu na bibułce)
Składniki
na kruszonkę (robię z podwójnej porcji, czyli wszystko x2):
50 g masła
10 łyżek mąki
4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Wszystkie składniki powinny
być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na
sztywną pianę. Cały czas ubijając, dodawać
po łyżce cukru i cukru waniliowego. Następnie dodawać po 1 żółtku, cały
czas ubijając. Strużką wlewać olej i ubijać dalej.
Do ciasta dodawać na
zmianę porcjami maślankę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, mieszać
szpatułką do połączenia. Ciasto wylać na blachę do pieczenia (25 x 35cm)
wyłożoną papierem do pieczenia, na ciasto położyć owoce.
Kruszonka: wszystkie składniki wyrobić do powstania
kruszonki. Przykryć nią owoce.
Piec w temperaturze
180°C przez około 1 godz., do suchego patyczka.
Pycha :)
OdpowiedzUsuń