Mazurek jest pyszny. Ciasteczkowy spód, krem z masła orzechowego i duża
ilość fistaszków polanych mleczną czekoladą. Wszystkim smakowało, a najbardziej
zadziwiał słony smak mazurkaJ Polecam bardzo, w sam raz na święta.
Źródło: przepis znaleziony u Doroty.
Składniki
na ciasto:
350 g mąki
50 g cukru
200 g masła, zimnego
pokrojonego w kostkę
1 łyżka gęstej
kwaśnej śmietany
2 żółtka
Składniki
na krem:
150 g masła
orzechowego
150 g serka
mascarpone
100 g białej
czekolady
Dodatkowo:
1 szklanka orzeszków
ziemnych solonych
150 g mlecznej
czekolady
Ciasto: wszystkie składniki na ciasto zagnieść na
gładkie ciasto. Zawinąć w folię i włożyć na godz. do lodówki. Zimne ciasto
rozwałkować i przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia blachę o wymiarach
25x34 cm (z części ciasta można zrobić ozdobne wałeczki). Ponakłuwać widelcem.
Piec 20 min w temp 200°C, do zezłocenia. Ostudzić.
Krem: czekoladę stopić na parze. Mascarpone zmiksować z masłem
orzechowym, dodać lekko przestudzoną czekoladę, zmiksować.
Posmarować mazurka
kremem, posypać orzeszkami i polać roztopioną na parze czekoladą mleczną.
Schłodzić w lodówce. Smacznego!
Mmmmm pysznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńchyba jest to najpiękniej wyglądające ciasto które od razu bym całe zjadł :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuń