Przepis na to ciasto znalazłam u Doroty i od jakiegoś czasu miałam je na
swojej liście ciast do zrobienia. Ciasto wyszło super. Kruche ciasto z sezamem,
kremem chałowym, kwaśnym dżemem i bezą z wiórkami kokosowymi. Dodatek dżemu
sprawia, że ciasto nie jest za słodkie. U mnie okazało się hitem. Ciasto
najlepsze jest na 2, 3 dzień. Polecam bardzo!
Składniki
na ciasto:
3 szklanki mąki
pszennej
¼ szklanki cukru
pudru
250 g masła
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
2 łyżki kwaśnej
śmietany
Masa
sezamowa:
1 szklanka sezamu
¼ szklanki cukru
40 g masła
2 łyżki miodu
Masa
kokosowa:
2/3 szklanki cukru
200 g wiórków
kokosowych
5 białek
Składniki
na krem:
½ szklanki cukru
150 g chałwy bez
bakalii
125 g masła
Dodatkowo:
1 słoiczek kwaśnego
dżemu np. z porzeczki, czerwonego agrestu
Ciasto: wszystkie składniki zagnieść na gładkie
ciasto. Ciasto podzielić na 2 części. Jedną część ciasta wyłożyć na wyłożoną
papierem blachę o wymiarach 25x35 cm.
Składniki na masę
sezamową przesmażyć i gorącą wyłożyć na blachę z rozłożonym ciastem. Piec w
temp 180°C przez 15-20 minut. Ostudzić, wyjąć z blaszki.
Drugą część ciasta
wyłożyć na tą samą pustą już blaszkę. Ciasto posmarować dżemem.
Białka ubić z cukrem
na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe i delikatnie wymieszać. Przełożyć na
ciasto z dżemem. Piec w 180°C przez 15-20 minut. Wystudzić i wyjąć z blaszki.
Krem:
masło utrzeć na puszystą masę, dodawać stopniowo cukier, ciągle ucierając. Na
końcu dodać pokruszoną chałwę. Ucierać na jednolity krem.
Złożenie: ciasto z sezamem wyłożyć na blaszkę,
posmarować kremem chałowym i przykryć ciastem z wiórkami kokosowymi. Włożyć do
lodówki. Smacznego!
Robiłam takie ciacho, pychota:)
OdpowiedzUsuńA ja zawsze uwielbiałem sezamki, ciekawe czy smak będzie podobny, spróbuję!
OdpowiedzUsuńświetne ciasto:) robiłam je kiedyś:)
OdpowiedzUsuń