Ciasto na biszkopcie przełożone budyniowym kremem z dodatkiem cappuccino
oraz z bitą śmietaną. Ciasto niektórym trochę przypomina w smaku „brzdąca”.
Polecam bardzo!
Biszkopt
z 6 jaj (z tego przepisu)
Składniki
na krem:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki
ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cappuccino
250 g masła
Pozostałe
składniki:
750 ml kremówki
1 cukier waniliowy
2 śmietan-fixy
Odlać ½ szklanki
mleka i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną, pszenną i cappuccino. Resztę mleka
zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszane mąki i ugotować budyń –
do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodawać po 1 łyżce
wystudzonego budyniu ciągle ucierając.
Biszkopt przeciąć na
pół, wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem, na wierzch resztę kremu.
Śmietanę ubić z
cukrem waniliowym, dodając pod koniec śmietan-fixy. Wyłożyć na wierzch na krem.
Posypać cappuccino. Włożyć do lodówki na kilka godz. Smacznego!
świetne ciacho:) robiłam kiedyś podobne:)
OdpowiedzUsuńO JAKIM SMAKU MA BYĆ TO CAPPUCINO?
OdpowiedzUsuńO JAKIM SMAKU MA BYĆ TO CAPPUCINO?
OdpowiedzUsuńObojętnie. Przeważnie daję śmietankowe lub czekoladowe. Pozdrawiam
Usuń