05 marca 2015

Cappuccino



Ciasto na biszkopcie przełożone budyniowym kremem z dodatkiem cappuccino oraz z bitą śmietaną. Ciasto niektórym trochę przypomina w smaku „brzdąca”. Polecam bardzo!

Biszkopt z 6 jaj (z tego przepisu)

Składniki na krem:
3 szklanki mleka
1 szklanka cukru
3 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki mąki pszennej
4 łyżki cappuccino
250 g masła

Pozostałe składniki:
750 ml kremówki
1 cukier waniliowy
2 śmietan-fixy

Odlać ½ szklanki mleka i rozmieszać w nim mąkę ziemniaczaną, pszenną i cappuccino. Resztę mleka zagotować z cukrem. Do gotującego mleka wlać rozmieszane mąki i ugotować budyń – do zgęstnienia. Odstawić do wystudzenia. Masło utrzeć, dodawać po 1 łyżce wystudzonego budyniu ciągle ucierając.

Biszkopt przeciąć na pół, wyłożyć połowę kremu, przykryć biszkoptem, na wierzch resztę kremu.

Śmietanę ubić z cukrem waniliowym, dodając pod koniec śmietan-fixy. Wyłożyć na wierzch na krem. Posypać cappuccino. Włożyć do lodówki na kilka godz. Smacznego!

4 komentarze:

  1. świetne ciacho:) robiłam kiedyś podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O JAKIM SMAKU MA BYĆ TO CAPPUCINO?

    OdpowiedzUsuń
  3. O JAKIM SMAKU MA BYĆ TO CAPPUCINO?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Obojętnie. Przeważnie daję śmietankowe lub czekoladowe. Pozdrawiam

      Usuń