04 lutego 2015

Placuszki twarogowe



Placuszki twarogowe Nigelli, znalezione na tej stronie, to chyba jedne z najlepszych placków. Mocno serowe, delikatne i pyszne. Podawać z dowolnymi dodatkami. Polecam bardzo!

Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru waniliowego
3 łyżki mąki
200g białego sera (dałam krówkę)
szczypta soli

Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Dodać po kolei ser i mąkę, cały czas miksując.
Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Też robię takie placuszki i muszę przyznać że dzieci je uwielbiają

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie nie tylko dzieciom smakowały, dla nas też były pyszne :) Pozdrawiam

      Usuń
  2. uwielbiam takie placuszki ! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. smażyć na oleju ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smażyć na suchej patelni lub z odrobiną oleju.

      Usuń