Placuszki twarogowe Nigelli, znalezione na tej stronie, to chyba jedne z najlepszych placków. Mocno
serowe, delikatne i pyszne. Podawać z dowolnymi dodatkami. Polecam bardzo!
Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru
1 łyżeczka cukru
waniliowego
3 łyżki mąki
200g białego sera
(dałam krówkę)
szczypta soli
Żółtka utrzeć z
cukrem i cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Dodać po kolei ser i mąkę,
cały czas miksując.
Białka ubić ze
szczyptą soli na sztywną pianę. Dodać do masy serowej i delikatnie wymieszać
łyżką. Smażyć na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Smacznego!
Też robię takie placuszki i muszę przyznać że dzieci je uwielbiają
OdpowiedzUsuńU mnie nie tylko dzieciom smakowały, dla nas też były pyszne :) Pozdrawiam
Usuńuwielbiam takie placuszki ! :)
OdpowiedzUsuńsmażyć na oleju ?
OdpowiedzUsuńSmażyć na suchej patelni lub z odrobiną oleju.
Usuń