Ciasto na biszkopcie z jabłkami, galaretką i bitą śmietaną. Jest bardzo
dobre i robi się je dość szybko. Smakuje chyba wszystkim. Polecam!
Przepis na to ciasto dostałam od cioci Reni.
.
Biszkopt z 4 jaj z
tego przepisu
Składniki:
1,5 kg jabłek
1 galaretka (dowolna np.
cytrynowa)
500 ml śmietany
kremówki
1-2 łyżki cukru
Pieczemy biszkopt według przepisu.
Jabłka obieramy i
kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka z odrobiną wody na dnie. Gotujemy do
miękkości jabłek, mieszając co jakiś czas. Gdy jabłka będą miękkie, zestawiamy
z ognia i do gorących dodajemy galaretkę (w proszku). Mieszamy do
rozpuszczenia. Odstawiamy, a jak wystygnie wkładamy do lodówki. Gdy masa
zacznie gęstnieć wylewamy na biszkopt i wstawiamy ponownie do lodówki do
całkowitego stężenia. Kremówkę ubijamy z cukrem, wykładamy na masę jabłkową. Posypać kakao. Przechowywać w lodówce. Smacznego!
ciacho pod taką puszystą pianką chętnie bym zjadła:)
OdpowiedzUsuńTo zapraszam ;)
Usuń