Dziś 3 urodziny bloga. Dziękuję wszystkim za odwiedziny i komentarze.
Z tej okazji polecam ciasto marchewkowe z przepisu Ewy Wachowicz. Ciasto
marchewkowe jadłam tylko kilka razy, a robiłam drugi raz. Ten przepis jest
zdecydowanie najlepszy. Pyszne ciasto z dodatkiem orzechów i polewą z serka
śmietankowego. Polecam bardzo!
Składniki
na ciasto:
4 jajka
1 szklanka cukru
1 łyżka cukru
waniliowego
1 łyżeczka proszku do
pieczenia
½ łyżeczki sody
oczyszczonej
1 szklanka oleju
1 ½ szklanki mąki
1 łyżeczka przyprawy
do piernika
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki soli
1 ½ szklanki startej
na grubych oczkach marchewki (około 5 średnich marchewek)
1 szklanka
posiekanych orzechów włoskich
Składniki
na polewę:
100 g słonego serka
śmietankowego (np. Philadelphia)
2 łyżki masła
4 łyżki miodu
Jajka ubić mikserem z
cukrem i cukrem waniliowym. Ubijać około 3-5 minut. Dodawać porcjami olej,
ciągle ubijając. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać powoli przesianą mąkę z
proszkiem do pieczenia, solą i z sodą. Dodać cynamon i przyprawę do piernika.
Na końcu dodać marchewkę i posiekane orzechy, wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć
na wyłożoną papierem blachę (24x38cm). Piec w 180°C przez około 50 minut (do
suchego patyczka).
Masło utrzeć. Dodać
ser i miód, utrzeć na gładką masę. Wystudzone ciasto posmarować polewą,
schłodzić w lodówce. Smacznego!
gratuluje:) życzę dalszej wytrwałości i pomysłów:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:)
Usuńuwielbiam marchewkowca, ale takiej polewy jeszcze nie robiłem i nie jadłem, z chęcią spróbuję :)
OdpowiedzUsuń