Pierniki zrobione z ciasta na piernik staropolski. Muszę przyznać, że są
to najlepsze pierniki, jakie do tej pory robiłam. Nadziewałam je dżemem
truskawkowym własnej produkcji. Pierniki są mięciutkie i smaczne. Polecam
bardzo!
Ciasto na te pierniki trzeba zrobić na 5-6 tygodni przed świętami, czyli
terazJ. A pieczemy tydzień przed świętami. U nas
nie doczekały świątJ
Źródło: przepis znaleziony u Doroty.
Składniki
na ciasto:
500 g miodu
naturalnego np. akacjowego
1 ½ szklanki cukru
250 g masła
1 kg mąki pszennej
3 jajka
3 łyżeczki sody
oczyszczonej
½ szklanki mleka
½ łyżeczki soli
2 torebki przyprawy
do piernika (2x40 g)
Dodatkowo:
gęsty dżem lub gęsta
konfitura
250 g gorzkiej
czekolady
2-3 łyżki masła
Miód, cukier i masło,
podgrzewać na wolnym ogniu, doprowadzając do wrzenia, mieszając do całkowitego
rozpuszczenia się cukru. Wystudzić.
Sodę oczyszczoną
rozpuścić w mleku, dodać do wystudzonej masy. Dodać resztę składników i wyrobić
gładkie ciasto. Przełożyć do szklanego, kamionkowego lub emaliowanego garnka,
przykryć ściereczką i włożyć do lodówki na 5-6 tygodni. Ciasto jest dość luźne,
bo schłodzeniu tężeje i daje się rozwałkować.
Pierniczki piec na
5-7 dni przed świętami.
Ciasto wyjąć z
lodówki. Rozwałkować na lekko oprószonym blacie na grubość 2-3 mm. Z ciasta
dużą szklanką wycinać koła, układać na wyłożonej papierem blaszce. Na środek
każdego koła nałożyć łyżeczkę dżemu i na to położyć kolejny krążek ciasta.
Foremkę (mniejszą od średnicy koła) przyłożyć do każdego, wypełnionego dżemem
krążka i wykrawać pierniczki. Usunąć nadmiar ciasta (wykrojonego foremką) i
delikatnie skleić brzegi. Piec w temp 180°C przez około 10 minut. Wystudzić.
Czekoladę rozpuścić w
kąpieli wodnej z masłem. Polać pierniczki. Odstawić do zastygnięcia polewy.
Smacznego!
rewelacja:) chętnie wykorzystam pomysł:)
OdpowiedzUsuńProszę bardzo:) Polecam, bo warto:)
UsuńWyglądają idealnie, i taki smak zapowiadają!
OdpowiedzUsuńNie jestem wielka fanka pierniczków, robiłam kilka razy,ale są pracochłonne więc zadawalam się alpejskimi jeśli już mnie najdzie ochota pierniczkowa.
Dziękuję bardzo:) Gwarantuję, że takie własnoręcznie zrobione dużo lepiej smakują:)
UsuńNa pierniki choruję w sezonie jesienno-zimowym i właśnie znalazłam lekarstwo! dzięki!
OdpowiedzUsuńtrzaskatrzaska.pl
Na to ciasto trzeba trochę poczekać, ale warto. Teraz zrobione ciasto, będzie można akurat piec na święta:)
UsuńMmm, muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuń