Przepis na drożdżówki z serem zamieściła jakiś czas temu Margarytka.
Uwielbiam drożdżówki z serem, więc postanowiłam je zrobić. Drożdżówki są pyszne,
dużo lepsze niż z cukierni, a do następnego dnia nawet nie dotrwałyJ Robiłam je już kilka razy i zawsze
wychodzą ekstra. Polecam bardzo!
Składniki
na ciasto (12 sztuk):
2 szklanki mąki
35 g masła
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka jogurtu
naturalnego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki esencji
waniliowej
¼ łyżeczki soli
Składniki
na nadzienie:
400-500 g sera
twarogowego (dałam krówkę)
1 jajko
2-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
Składniki
na lukier
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka esencji
waniliowej
2-3 łyżki gorącej
wody
Ciasto: drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, jogurtem
i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Masło z mlekiem
podgrzać, aż masło się roztopi. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą
masę. Dodać przesianą mąkę, sól, esencję waniliową i wyrośnięty zaczyn,
wymieszać. Dodać letnie masło z mlekiem i dobrze wyrobić. Ciasto przykryć
ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.
Nadzienie: ser zmielić przez maszynkę ( w przypadku
krówki nie trzeba). Dodać pozostałe składniki i wymieszać.
Formowanie: wyrośnięte ciasto, uderzyć 2-3 razy (nie
wyrabiać ponownie) i rozwałkować na duży prostokąt o grubości kilku mm. Ciasto
posmarować serem i złożyć, zaginając 1/3 ciasta od dołu i 1/3 ciasta od góry.
Pokroić na 12 części. Każdą część
przekręcić w połowie, aby powstała muszka. Układać w kilkucentymetrowych
odstępach na wyłożonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na 20
minut do wyrośnięcia.
Piec w 180°C przez
około 20-25 minut.
Lukier: wszystkie składniki wymieszać, zwiększając w razie konieczności ilość cukru pudru).
Posmarować jeszcze ciepłe drożdżówki. Odstawić do przestygnięcia. Smacznego!
Piękna Ci wyszła. Ciekawe czy wszystkie takie były czy tylko ta jedna:))) Ala
OdpowiedzUsuńWszystkie takie były, ale reszta nie zdążyła się załapać na zdjęcie:)
UsuńZamierzam je zrobić,wygladaja...mniam!
OdpowiedzUsuńRobiłam, są pyszne
OdpowiedzUsuńZgadzam się :) Pozdrawiam
UsuńWitam czy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak to w jakiej ilości i jak ich użyć do tego przepisu? Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńWitam, myślę, że tak. Drożdży suchych zawsze używa się o połowę mniej niż zwykłych, czyli w tym wypadku 12 g. Pozdrawiam
Usuń