27 października 2013

Drożdżówki z serem



Przepis na drożdżówki z serem zamieściła jakiś czas temu Margarytka. Uwielbiam drożdżówki z serem, więc postanowiłam je zrobić. Drożdżówki są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni, a do następnego dnia nawet nie dotrwałyJ Robiłam je już kilka razy i zawsze wychodzą ekstra. Polecam bardzo!

Składniki na ciasto (12 sztuk):
2 szklanki mąki
35 g masła
25 g świeżych drożdży
2 żółtka
125 ml ciepłego mleka
1 łyżeczka jogurtu naturalnego
3 łyżki cukru
2 łyżeczki esencji waniliowej
¼ łyżeczki soli

Składniki na nadzienie:
400-500 g sera twarogowego (dałam krówkę)
1 jajko
2-4 łyżki cukru
1 cukier waniliowy

Składniki na lukier
1 szklanka cukru pudru
1 łyżeczka esencji waniliowej
2-3 łyżki gorącej wody

Ciasto: drożdże wymieszać z 1 łyżką cukru, jogurtem i kilkoma łyżkami ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia.
Masło z mlekiem podgrzać, aż masło się roztopi. Żółtka utrzeć z 2 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodać przesianą mąkę, sól, esencję waniliową i wyrośnięty zaczyn, wymieszać. Dodać letnie masło z mlekiem i dobrze wyrobić. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut.

Nadzienie: ser zmielić przez maszynkę ( w przypadku krówki nie trzeba). Dodać pozostałe składniki i wymieszać.

Formowanie: wyrośnięte ciasto, uderzyć 2-3 razy (nie wyrabiać ponownie) i rozwałkować na duży prostokąt o grubości kilku mm. Ciasto posmarować serem i złożyć, zaginając 1/3 ciasta od dołu i 1/3 ciasta od góry. Pokroić na 12  części. Każdą część przekręcić w połowie, aby powstała muszka. Układać w kilkucentymetrowych odstępach na wyłożonej papierem blasze. Przykryć ściereczką i odstawić na 20 minut do wyrośnięcia.
Piec w 180°C przez około 20-25 minut.

Lukier: wszystkie składniki wymieszać, zwiększając w razie konieczności ilość cukru pudru). Posmarować jeszcze ciepłe drożdżówki. Odstawić do przestygnięcia. Smacznego!

7 komentarzy:

  1. Piękna Ci wyszła. Ciekawe czy wszystkie takie były czy tylko ta jedna:))) Ala

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystkie takie były, ale reszta nie zdążyła się załapać na zdjęcie:)

      Usuń
  2. Zamierzam je zrobić,wygladaja...mniam!

    OdpowiedzUsuń
  3. Robiłam, są pyszne

    OdpowiedzUsuń
  4. Witam czy można użyć suchych drożdży? Jeśli tak to w jakiej ilości i jak ich użyć do tego przepisu? Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witam, myślę, że tak. Drożdży suchych zawsze używa się o połowę mniej niż zwykłych, czyli w tym wypadku 12 g. Pozdrawiam

      Usuń