Zostało mi masy marcepanowej z rogali marcińskich i zastanawiałam się co
z nią zrobić. Znalazłam u Doroty przepis na ciasteczka z jej użyciem.
Ciasteczka wyszły smaczne, z wyczuwalną nutą marcepanu. Polecam!
Składniki
na ciasto:
130 g masy
marcepanowej
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła
1 szklanka mąki
pszennej
¼ szklanki mąki
ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu
migdałowego
Wszystkie składniki zmiksować
lub zagnieść na gładkie ciasto. Zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego i
układać w odstępach na wyłożonej papierem blasze. Spłaszczyć tłuczkiem do mięsa
lub widelcem. Piec w 190°C przez około 12-14 minut, do złotego koloru. Smacznego!
Proporcje idealne! Polecam! Robiliśmy z dziećmi już kilka razy i znikały migiem:)
OdpowiedzUsuńTeraz będą w wersji świątecznej;)
Zamiast mąki pszennej daliśmy orkiszową a zamiast białego cukru, cukier trzcinowy!
aha i co mnie to obch
UsuńZamierzam zrobić!
OdpowiedzUsuń