15 listopada 2013

Ciasteczka marcepanowe



Zostało mi masy marcepanowej z rogali marcińskich i zastanawiałam się co z nią zrobić. Znalazłam u Doroty przepis na ciasteczka z jej użyciem. Ciasteczka wyszły smaczne, z wyczuwalną nutą marcepanu. Polecam!

Składniki na ciasto:
130 g masy marcepanowej
60 g drobnego cukru
90 g miękkiego masła
1 szklanka mąki pszennej
¼ szklanki mąki ziemniaczanej
2 żółtka
1 łyżeczka ekstraktu migdałowego

Wszystkie składniki zmiksować lub zagnieść na gładkie ciasto. Zrobić kulki wielkości orzecha włoskiego i układać w odstępach na wyłożonej papierem blasze. Spłaszczyć tłuczkiem do mięsa lub widelcem. Piec w 190°C przez około 12-14 minut, do złotego koloru. Smacznego!

3 komentarze:

  1. Proporcje idealne! Polecam! Robiliśmy z dziećmi już kilka razy i znikały migiem:)
    Teraz będą w wersji świątecznej;)
    Zamiast mąki pszennej daliśmy orkiszową a zamiast białego cukru, cukier trzcinowy!

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamierzam zrobić!

    OdpowiedzUsuń