Sernik na zimno z czarną porzeczką. Sernik jest pyszny, orzeźwiający i
mocno kwaskowy (można dodać więcej cukru, wtedy będzie mniej kwaśny). Chociaż
sezon na porzeczki już dawno za nami, ja wykorzystałam mrożone. Taki lekki
powiew lata tej zimyJ
Źródło: pomysł zaczerpnięty z aaaledobre, ale zmieniony i dostosowany do
własnych potrzeb.
Składniki:
biszkopty
500 g twarogu 2
krotnie zmielonego (użyłam krówki)
250 g sera mascarpone
250 ml kremówki
2 szklanki czarnych
porzeczek
7 łyżkek cukru pudru
1 łyżka ekstraktu
waniliowego
2 czubate łyżki
żelatyny
1 galaretka (u mnie o
smaku blue curacao)
Tortownicę o średnicy
24 cm, wyłożyć biszkoptami.
Żelatynę rozpuścić w
1/3 szklanki gorącej wody. Odstawić do wystudzenia.
Galaretkę rozpuścić w
½ szklanki wody. Odstawić do wystudzenia.
Porzeczki zmiksować
blenderem, dodać 4 łyżki cukru pudru. Dodać około 1 łyżkę wystudzonej żelatyny
i wymieszać.
Twaróg wymieszać z
serem mascarpone, 2 łyżkami cukru pudru i ekstraktem waniliowym. Kremówkę ubić
z 1 łyżką cukru pudru i delikatnie wmieszać do masy serowej. Dodać resztę
żelatyny i wymieszać. Połowę masy przełożyć do tortownicy, na biszkopty,
wyrównać i wstawić do lodówki.
Uwaga! Po dodaniu żelatyny do masy serowej, należy
dość szybko przełożyć ją na biszkopty i szybko wmieszać do drugiej połowy
porzeczki, ponieważ masa szybko tężeje.
Do drugiej połowy
masy dodać zmiksowane porzeczki i wystudzoną galaretkę, wymieszać. Spróbować i
w razie potrzeby dosłodzić.
Masę porzeczkową
wstawić do lodówki, aż masa zacznie tężeć. Gęstniejącą masę porzeczkową wylać
na białą masę. Wyrównać i wstawić do lodówki do całkowitego stężenia.
Ma przepiękny kolor :)
OdpowiedzUsuńOj tak kolorek swietny.
OdpowiedzUsuńAle bym kawałeczek spróbowała.
wygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńOla Wilczek - dziękuję!
OdpowiedzUsuńW mojej kosmetyczce - dziękuję, częstuj się;)
Justyna Żak - smakuje jeszcze lepiej:) Dziękuję bardzo!
Nigdy nie dodawałam czarnej porzeczki do ciast, ale chyba muszę spróbować, bo ciacho wygląda strasznie apetycznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję:) Jeśli lubisz kwaskowe smaki to polecam:)
UsuńPozdrawiam