07 grudnia 2013

Racuchy z jabłkami



Tym razem przedstawiam przepis na racuchy z jabłkami. Bardzo smaczne racuszki drożdżowe, mięciutkie i puszyste z dodatkiem jabłek. Przepis znalazłam na blogu czterylewerecewkuchni i na stałe będzie gościł w naszej kuchni. Pychotka, polecam bardzo!

Składniki:
500 g mąki
50 g świeżych drożdży
3 łyżki cukru
1 jajko
1,5 szklanki mleka
szczypta soli
4 jabłka

Mąkę wymieszać z solą. Na środku zrobić dołeczek, wkruszyć do niego drożdże, zasypać cukrem i zalać ½ szklanki letniego mleka. Odstawić na 15 minut. Dodać resztę składników (poza jabłkami) i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1-1,5 godz., do podwojenia objętości. Do wyrośniętego ciasta dodać pokrojone w kostkę jabłka, wymieszać i odstawić ponownie na 15-20 minut. Smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor. Smażyć na wolnym ogniu, by w środku nie były surowe. Podawać na ciepło z cukrem. Smacznego!

3 komentarze:

  1. uwielbiam wersję racuszków z jabłkami, czasami zamiast jabłek dodaję ulubiony twarożek pilos, również pycha :)

    OdpowiedzUsuń