29 maja 2014

Bajaderki



Świetny przepis na wykorzystanie suchych wypieków, ale w przypadku ich braku można dać też biszkopty i herbatniki. Bajaderki znane są też pod nazwą kule rumowe. Wyszły super, dużo lepsze niż z cukierni. Polecam bardzo!
Źródło: przepis znaleziony u Doroty 

Składniki:
400 g pokruszonych ciastek, ciast, muffinek (bez kremu, żelatyny i owoców, ale mogą być z bakaliami)
¼ szklanki mleka
¼ szklanki cukru
¼ szklanki rodzynek (wcześniej namoczonych) lub innych bakali
½ słoika gęstego dżemu lub powideł (180-200g)
60 g masła
olejek lub ekstrakt rumowy
2 łyżki kremu orzechowego lub czekoladowego (typu Nutella)
2 łyżki kakao

Do obtoczenia:
wiórki kokosowe lub pokrojone orzechy
polewa czekoladowa

Masło, mleko, cukier i kakao, rozpuścić na wolnym ogniu i wymieszać do połączenia się składników. Przestudzić. Dodać pokruszone ciastka i resztę składników i wymieszać na jednolitą masę. W przypadku gdy masa będzie za rzadka dosypać jeszcze trochę pokruszonych ciastek.
Formować kulki, obtoczyć je w czekoladzie i wiórkach kokosowych lub orzechach. Odstawić do stężenia do lodówki. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Super. Bardzo dobre :) zapraszam rowniez do mnie na bloga lyzkasmaku.blogspot.com :)

    OdpowiedzUsuń