14 czerwca 2016

Kostka jogurtowa z truskawkami


Bardzo lekka, smaczna i idealna na lato. Biszkopt, dżem, masa jogurtowa, truskawki i galaretka. Ciasto pyszne! Ja robiłam zawsze w innej wersji, ale do tego przepisu będą wracać J Przepis pochodzi z bloga Doroty.

Składniki na biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
100 g cukru
90 g mąki pszennej tortowej
35 g skrobi ziemniaczanej

Masa jogurtowa:
500 ml śmietany 30%
500 g jogurtu greckiego, schłodzonego
80 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
18 g żelatyny w proszku
70 ml wody

Dodatkowo:
poncz: ¼ szklanki wody wymieszanej pół na pół z sokiem z cytryny
½ - ¾ szklanki dżemu truskawkowego (dałam wiśniowy)
1 galaretka truskawkowa
300-400 g truskawek, pokrojonych w plasterki

Biszkopt: białka ubić z szczyptą soli, pod koniec ubijania dodawać stopniowo, po łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodawać po jednym żółtku, ciągle ubijając. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę (25x35 cm), wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównać. Piec w 175°C przez około 20 minut. Wyjąć ciepłe ciasto z formy i zostawić do wystudzenia.

Masa jogurtowa: połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając.
Żelatynę zalać 70 ml wody i pozostawić do napęcznienia. Podgrzać, ciągle mieszając, do rozpuszczenia się żelatyny (uważać, żeby nie zagotować żelatyny!). Zdjąć z palnika i wymieszać z ciepłym jogurtem, odstawić do lekkiego wystudzenia (jogurt ma pozostać płynny). Wystudzony jogurt wymieszać z pozostałym jogurtem.
Śmietanę ubić z cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodać stopniowo jogurt, wymieszać.


Biszkopt nasączyć ponczem. Posmarować delikatnie dżemem (nie za grubo). Na dżem wyłożyć masę jogurtową, schłodzić przez 2 godz., do stężenia masy jogurtowej. Truskawki pokroić w plasterki i poukładać na masie jogurtowej. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej wody, odstawić do wystudzenia. Truskawki zalać wystudzoną galaretką. Schłodzić do całkowitego stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!

20 komentarzy:

  1. Ale wspaniale to wygląda, szkoda że truskawki już się kończą...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Można także zrobić z innymi owocami. Pozdrawiam

      Usuń
  2. Na takie upały super ciasto.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadza się, ciasto idealne na lato :)

      Usuń
  3. Truskawek już coraz mniej, ale jeszcze może uda się przetestować przepis. Wygląda smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie niestety już po truskawkach, ale za to są maliny. Ale można jeszcze dostać truskawki, także polecam :)

      Usuń
  4. Smakowicie wygląda ! :)
    Chyba muszę wypróbować ten przepis tyle że z malinkami! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam! Z malinkami też powinno być pyszne.

      Usuń
  5. Ale cudna *.* oj jadłabym!
    Zapraszam:
    http://chrupacz-poranny.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Z chęcią bym zjadł. Muszę namówić żonę na takie co nie co ;) Na zdjęciu wygląda przepysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam takie ciasta! Szybkie i smaczne! Wspomnienie lata! Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  8. Nooo i to jest przepis jaki lubię! Ciasto ślicznie wygląda, smakuje na pewno jeszcze lepiej. Drukuje przepis i zabieram się do roboty, bo narobiłam sobie smaka, mąż też mi się tu podlizuje żebym zrobiła. Dziękuję za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Proszę bardzo! Ciasto proste i pyszne :) Dziękuję za odwiedziny.

      Usuń
  9. To co tygryski lubią najbardziej :) Przepis już zachomikowany. W piątek przechodzę do realizacji przepisu. Po upieczeniu zdam relacje, pozdrawiam i dziękuje za przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że przypadł do gustu. Czekam na relacje. Pozdrawiam

      Usuń
  10. przepis super, nie robiłem jeszcze nigdy masy jogurtowej z bitą śmietaną muszę to spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Witamy!

    Serdecznie zapraszamy do dołączenia Pani/Pana bloga do serwisu aDupaRosnie.pl

    Pozdrawiamy!

    Załoga aDupaRosnie.pl



    Nie ma czym się przejmować

    www.aduparosnie.pl

    aduparosniepl@gmail.com

    OdpowiedzUsuń