Bardzo lekka, smaczna i idealna na lato. Biszkopt, dżem, masa jogurtowa,
truskawki i galaretka. Ciasto pyszne! Ja robiłam zawsze w innej wersji, ale do
tego przepisu będą wracać J Przepis pochodzi z bloga Doroty.
Składniki
na biszkopt:
4 jajka
szczypta soli
100 g cukru
90 g mąki pszennej
tortowej
35 g skrobi
ziemniaczanej
Masa
jogurtowa:
500 ml śmietany 30%
500 g jogurtu
greckiego, schłodzonego
80 g cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu
waniliowego
18 g żelatyny w
proszku
70 ml wody
Dodatkowo:
poncz: ¼ szklanki
wody wymieszanej pół na pół z sokiem z cytryny
½ - ¾ szklanki dżemu
truskawkowego (dałam wiśniowy)
1 galaretka
truskawkowa
300-400 g truskawek,
pokrojonych w plasterki
Biszkopt: białka ubić z szczyptą soli, pod koniec
ubijania dodawać stopniowo, po łyżce cukru, cały czas ubijając. Dodawać po
jednym żółtku, ciągle ubijając. Dodać przesiane obie mąki i delikatnie
wymieszać. Wyłożyć na blachę (25x35 cm), wyłożoną papierem do pieczenia,
wyrównać. Piec w 175°C przez około 20 minut. Wyjąć ciepłe ciasto z formy i
zostawić do wystudzenia.
Masa jogurtowa: połowę jogurtu lekko podgrzać, mieszając.
Żelatynę zalać 70 ml
wody i pozostawić do napęcznienia. Podgrzać, ciągle mieszając, do rozpuszczenia
się żelatyny (uważać, żeby nie zagotować żelatyny!). Zdjąć z palnika i
wymieszać z ciepłym jogurtem, odstawić do lekkiego wystudzenia (jogurt ma
pozostać płynny). Wystudzony jogurt wymieszać z pozostałym jogurtem.
Śmietanę ubić z
cukrem pudrem i ekstraktem waniliowym. Dodać stopniowo jogurt, wymieszać.
Biszkopt nasączyć
ponczem. Posmarować delikatnie dżemem (nie za grubo). Na dżem wyłożyć masę jogurtową,
schłodzić przez 2 godz., do stężenia masy jogurtowej. Truskawki pokroić w
plasterki i poukładać na masie jogurtowej. Galaretkę rozpuścić w 250 ml gorącej
wody, odstawić do wystudzenia. Truskawki zalać wystudzoną galaretką. Schłodzić
do całkowitego stężenia. Ciasto przechowywać w lodówce. Smacznego!
Ale wspaniale to wygląda, szkoda że truskawki już się kończą...
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Można także zrobić z innymi owocami. Pozdrawiam
UsuńNa takie upały super ciasto.
OdpowiedzUsuńZgadza się, ciasto idealne na lato :)
UsuńTruskawek już coraz mniej, ale jeszcze może uda się przetestować przepis. Wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńU mnie niestety już po truskawkach, ale za to są maliny. Ale można jeszcze dostać truskawki, także polecam :)
UsuńSmakowicie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńChyba muszę wypróbować ten przepis tyle że z malinkami! :)
Dziękuję i polecam! Z malinkami też powinno być pyszne.
UsuńAle cudna *.* oj jadłabym!
OdpowiedzUsuńZapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Z chęcią bym zjadł. Muszę namówić żonę na takie co nie co ;) Na zdjęciu wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta! Szybkie i smaczne! Wspomnienie lata! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńZgadzam się! Pozdrawiam
UsuńNooo i to jest przepis jaki lubię! Ciasto ślicznie wygląda, smakuje na pewno jeszcze lepiej. Drukuje przepis i zabieram się do roboty, bo narobiłam sobie smaka, mąż też mi się tu podlizuje żebym zrobiła. Dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńProszę bardzo! Ciasto proste i pyszne :) Dziękuję za odwiedziny.
UsuńTo co tygryski lubią najbardziej :) Przepis już zachomikowany. W piątek przechodzę do realizacji przepisu. Po upieczeniu zdam relacje, pozdrawiam i dziękuje za przepis.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadł do gustu. Czekam na relacje. Pozdrawiam
Usuńprzepis super, nie robiłem jeszcze nigdy masy jogurtowej z bitą śmietaną muszę to spróbować :)
OdpowiedzUsuńWitamy!
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszamy do dołączenia Pani/Pana bloga do serwisu aDupaRosnie.pl
Pozdrawiamy!
Załoga aDupaRosnie.pl
Nie ma czym się przejmować
www.aduparosnie.pl
aduparosniepl@gmail.com
Na sam widok rośnie apetyt. :)
OdpowiedzUsuńOj jadłbym. :)
OdpowiedzUsuńNiesamowicie apetycznie wygląda to ciasto na zdjęciu, a i przepis nie wydaje się być skomplikowany.
OdpowiedzUsuńciasto wygląda super i na pewno smakuje wybornie
OdpowiedzUsuńSupe przepis na jogurtowe ciasto :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJa skorzystałem z oferty wynajmu drukarek i jest bardzo zadowolony wszystkim polecam.
OdpowiedzUsuń