Ponieważ jest już grudzień pora upiec pierniki. Pieczenie pierników to wspaniała zabawa dla dzieci. Na pewno chętnie pomogą wykrawać pierniczki, a potem je lukrować. Niestety moje dziecię jest jeszcze za małe, więc na pomoc muszę jeszcze poczekać;)
Przepis jest moją propozycją na Festiwal Pierniczków
Źródło: magazyn „Claudia” nr 12/2008
Składniki na około 30 pierniczków:
¼ szklanki miodu
5 łyżek miękkiego masła
½ szklanki cukru pudru
jajko
2 ¼ szklanki mąki
łyżeczka sody
4-5 łyżeczek przyprawy do piernika
łyżka kakao
białko do posmarowania ciasteczek
Składniki na lukier:
białko
250 g cukru pudru
łyżeczka ciepłej wody
Wszystkie składniki na ciasto zagnieść. Ciasto rozwałkować, delikatnie podsypując je mąką. Z ciasta wycinać ciasteczka o różnych kształtach.
Blachę wysmarować margaryną i posypać bułą tartą. Układać ciasteczka, a następnie posmarować je białkiem. Piec około 10 minut w temperaturze 180˚C. Ostrożnie zdjąć z blachy.
Lukier:
Przed oddzieleniem białak od żółtka, jajko sparzyć wrzątkiem. Białko utrzeć z cukrem pudrem i wodą. Jeszcze ciepłe pierniczki posmarować lukrem. Zostawić do zastygnięcia.
Smacznego!!!
A ja jestem pewna, że Zosia bardzo chętnie by Ci pomogła "robić" te pierniki;)Ala
OdpowiedzUsuńHehe, no na pewno. Pytanie tylko co by z tego wyszło:D
OdpowiedzUsuńŚliczne pierniczki :) Dziękuję za udział w Festiwalu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.