A to moja druga propozycja na Festiwal Pierniczków. Zrobienie tych pierników wymaga trochę więcej czasu. Smakują inaczej niż tradycyjne pierniki. Określiłabym je jako miodowe ciasteczka.
Źródło: „Pani Domu” z nr 5/99
Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki przyprawy do pierników
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
200 g miodu
50 g miękkiego masła
szczypta soli
1 żółtko do posmarowania
lukier
polewa czekoladowa
Ciasto dokładnie zagnieść. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 3 dni.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykroić ciasteczka, ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować żółtkiem. Piec 10-15 minut w temperaturze 180˚C, do lekkiego zarumienienia Uwaga! Ciastka dość szybko się palą.
Udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!!!
Mmmm :] Wyglądają smakowicie!!
OdpowiedzUsuńPiękne pierniczki i smaczne są na pewno:)
OdpowiedzUsuńDzięki za udział:)
Zdolności malarskich nie mam, ale smakują dobrze:)
OdpowiedzUsuńA Majutka pewnie będzie miała okazję spróbować:)