10 grudnia 2011

Toruńskie pierniczki


A to moja druga propozycja na Festiwal Pierniczków. Zrobienie tych pierników wymaga trochę więcej czasu. Smakują inaczej niż tradycyjne pierniki. Określiłabym je jako miodowe ciasteczka.
Źródło: „Pani Domu” z nr 5/99

Składniki:
300 g mąki
2 łyżeczki przyprawy do pierników
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
200 g miodu
50 g miękkiego masła
szczypta soli
1 żółtko do posmarowania

Do dekoracji:
lukier
polewa czekoladowa

Ciasto dokładnie zagnieść. Przykryć ściereczką i wstawić do lodówki na 3 dni.
Ciasto rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykroić ciasteczka, ułożyć na natłuszczonej blasze i posmarować żółtkiem. Piec 10-15 minut w temperaturze 180˚C, do lekkiego zarumienienia Uwaga! Ciastka dość szybko się palą.
Udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!!!

3 komentarze:

  1. Mmmm :] Wyglądają smakowicie!!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne pierniczki i smaczne są na pewno:)
    Dzięki za udział:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdolności malarskich nie mam, ale smakują dobrze:)
    A Majutka pewnie będzie miała okazję spróbować:)

    OdpowiedzUsuń