Jutro tłusty czwartek, więc skorzystałam z okazji i upiekłam pączki serowe, znane też pod nazwą oponki. Są one proste w wykonaniu. Mięciutkie i smaczne, najlepsze zaraz po upieczeniu.
Składniki:
½ kg sera białego
5 jaj
6 łyżeczek cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody
Ser zmielić dwukrotnie.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką duże krążki. Na środku każdego krążka wykrawać kieliszkiem małe krążki. Smażyć na gorącym oleju przez około 5 minut z każdej strony. Wykładać na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
pyszna to okazja do pieczenia słodkości!:-)
OdpowiedzUsuńO tak, pyszna:) Każda okazja jest dobra, żeby coś upiec;)
OdpowiedzUsuń