15 lutego 2012

Pączki serowe


Jutro tłusty czwartek, więc skorzystałam z okazji i upiekłam pączki serowe, znane też pod nazwą oponki. Są one proste w wykonaniu. Mięciutkie i smaczne, najlepsze zaraz po upieczeniu.

Składniki:
½ kg sera białego
5 jaj
6 łyżeczek cukru
1,5 szklanki mąki
1 łyżeczka sody

Ser zmielić dwukrotnie.
Wszystkie składniki zagnieść na jednolite ciasto. Rozwałkować na grubość około 1 cm. Wykrawać szklanką duże krążki. Na środku każdego krążka wykrawać kieliszkiem małe krążki. Smażyć na gorącym oleju przez około 5 minut z każdej strony. Wykładać na papierowy ręcznik, żeby wchłonął nadmiar tłuszczu. Wystudzić i posypać cukrem pudrem. Smacznego!!! 

2 komentarze:

  1. pyszna to okazja do pieczenia słodkości!:-)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, pyszna:) Każda okazja jest dobra, żeby coś upiec;)

    OdpowiedzUsuń