Zbliżają się święta, więc będzie trochę wypieków. Znalazłam przepis na
ciasto, do którego są potrzebne bezy. W związku z tym postanowiłam je sama
upiec i się udałoJ Wyszły ekstra, muszę je schować, żeby zostały do tego ciasta;)
Źródło: przepis pochodzi z książki „Pieczone specjały”
Składniki:
4 białka
szczypta soli
250 g cukru
Białka ubić z solą na
sztywną pianę. Gdy piana będzie sztywna, nie przerywając ubijania, powoli
dosypywać cukier. Pianę nałożyć do szprycy i wyciskać bezy na wyłożoną papierem
blachę. Piec w temperaturze 120˚C przez około 45-60 minut, aż bezy nabiorą
jasnozłotej barwy i będzie je można z łatwością zdjąć z pergaminu. Smacznego!
Eleganckie te bezy siostra!Ala
OdpowiedzUsuń