29 marca 2012

Chałwa



Po tureckiej chałwie przyszedł czas na chałwę, jaką można znaleźć u nas w sklepach. Smak jest bardzo zbliżony do tej kupnej chałwy, a wykonuje się ją bardzo prosto.
Źródło: przepis pochodzi z tej strony 

Składniki:
100 g sezamu
2 łyżki miodu płynnego
½ łyżeczki ekstraktu migdałowego (może być inny)

Dodatkowo, ale niekoniecznie:
orzechy, migdały itp.

Sezam podsmażamy krótko na patelni. Gdy tylko zacznie zmieniać kolor, ściągamy z ognia i przesypujemy do miseczki (nie dopuścić powinno się go zarumienić, bo wtedy sezam zmieni swój naturalny smak i aromat i popsuje smak chałwy).
Gdy sezam wystygnie mielimy go np. w młynku do kawy. Dodajemy miód i ekstrakt i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 2-3 godz. do lodówki. Pokroić na małe kostki. Smacznego!!!

Uwaga! Ze 100 g sezamu wychodzi bardzo mała porcja (tak na spróbowanie dla 2 osób).

3 komentarze:

  1. Ta chałwa wygląda smakowicie,bo ta z poprzedniego przepisu jakoś do mnie nie przemówiła. A na duże kostki można ją pokroić?;)))Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. Ta jest zdecydowanie bardziej chałwowa i smaczniejsza. I można zrobić jedną dużą kostkę:D

    OdpowiedzUsuń
  3. To nie jest chałwa, tylko zmielony sezam z miodem.

    OdpowiedzUsuń