Ostatnio natknęłam się w swoich zbiorach na ten przepis (niestety nie
pamiętam źródła tego przepisu). Jest to typowo turecka chałwa, ponieważ jest
robiona z kaszy manny. Dla mnie nie smakuje jak chałwa, ale jak turecki deser.
Jest bardzo słodka (dla mnie trochę za bardzo), z wyczuwalną w smaku kaszą
manną. Słowa męża „w sam raz do kawy”J Jeśli ktoś ma ochotę, to bardzo proszę.
Składniki
dla 4-5 osób:
1 ½ szklanki cukru
2 szklanki wody
½ kostki masła
1 szklanka kaszy
manny
cynamon
posiekane orzechy do
posypania
Cukier gotować z wodą
przez 20 minut, do uzyskania konsystencji śmietanki. Kaszę mannę smażyć na
rozgrzanym maśle, stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru. Wlać
ostrożnie syrop i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanego masłem
naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 120˚C na 15 minut.
Napełnić masą miskę lub kilka miseczek i dostawić do wystudzenia. Wyjąć z
miseczek i przybrać orzechami i cynamonem. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz