27 marca 2012

Turecka chałwa



Ostatnio natknęłam się w swoich zbiorach na ten przepis (niestety nie pamiętam źródła tego przepisu). Jest to typowo turecka chałwa, ponieważ jest robiona z kaszy manny. Dla mnie nie smakuje jak chałwa, ale jak turecki deser. Jest bardzo słodka (dla mnie trochę za bardzo), z wyczuwalną w smaku kaszą manną. Słowa męża „w sam raz do kawy”J Jeśli ktoś ma ochotę, to bardzo proszę.

Składniki dla 4-5 osób:
1 ½ szklanki cukru
2 szklanki wody
½ kostki masła
1 szklanka kaszy manny
cynamon
posiekane orzechy do posypania

Cukier gotować z wodą przez 20 minut, do uzyskania konsystencji śmietanki. Kaszę mannę smażyć na rozgrzanym maśle, stale mieszając, aż nabierze jasnego, żółtego koloru. Wlać ostrożnie syrop i dokładnie wymieszać. Masę przelać do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika do 120˚C na 15 minut. Napełnić masą miskę lub kilka miseczek i dostawić do wystudzenia. Wyjąć z miseczek i przybrać orzechami i cynamonem. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz