11 kwietnia 2012

Mazurek chałwowo-orzechowy


Ten mazurek gościł u nas na świątecznym stole. Kruchy, chrupiący spód ze słodką masą chałwowo-orzechową. Jest pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony. 
Żródło: przepis znaleziony u Doroty.

Składniki na spód:
120 g masła
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
80g cukru pudru
150 g mąki pszennej
40 g mąki ziemniaczanej

Składniki na masę:
200 g chałwy orzechowej (ja dałam waniliową)
½ szklanki kremówki
100 g dowolnych orzechów
3 łyżki cukru pudru

Do dekoracji:
czekolada mleczna
garść posiekanych orzechów


Składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wyłożonej papierem blaszce (24x24 cm). Piec w temperaturze 160˚C przez około 30-45 minut, do zarumienienia. Wystudzić.
Masa: składniki umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do garnuszka i zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia. Masę wylać na wystudzony spód.
Masę posypać orzeszkami i polać stopioną na parze czekoladą. Smacznego!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz