Ten mazurek gościł u nas na świątecznym stole. Kruchy, chrupiący spód
ze słodką masą chałwowo-orzechową. Jest pyszny. Najlepiej smakuje schłodzony.
Żródło: przepis znaleziony u Doroty.
Składniki
na spód:
120 g masła
1 łyżeczka ekstraktu
z wanilii
80g cukru pudru
150 g mąki pszennej
40 g mąki
ziemniaczanej
Składniki
na masę:
200 g chałwy
orzechowej (ja dałam waniliową)
½ szklanki kremówki
100 g dowolnych
orzechów
3 łyżki cukru pudru
Do
dekoracji:
czekolada mleczna
garść posiekanych
orzechów
Składniki na ciasto
włożyć do miski i zagnieść ciasto. Ciasto rozłożyć na wyłożonej papierem
blaszce (24x24 cm). Piec w temperaturze 160˚C przez około 30-45 minut, do
zarumienienia. Wystudzić.
Masa: składniki
umieścić w malakserze i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do garnuszka i
zagotować, mieszając od czasu do czasu. Gotować około 3 minut, do lekkiego zgęstnienia.
Masę wylać na wystudzony spód.
Masę posypać
orzeszkami i polać stopioną na parze czekoladą. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz