Jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Pyszny lodowy tort z blatów
bezowych i kremu cytrynowego. Jest po prostu idealny i smakuje chyba wszystkim.
Polecam!
Źródło: przepis znaleziony u Doroty
Składniki
na blaty bezowe:
6 białek
1,5 szklanki drobnego
cukru
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu
z wanilii
2 łyżeczki soku z
cytryny
Składniki
na krem:
1 ¼ szklanki cukru
75 g masła
1 łyżka otartej
skórki z cytryny
1 szklanka świeżo
wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba na to 5 cytryn)
6 jajek
1,5 szklanki kremówki
Blaty
bezowe: białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać
stopniowo cukier, ciągle miksując. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, wanilię i sok z
cytryny.
Blachy wyłożyć papierem do
pieczenia. Na papierze narysować 4 kręgi o średnicy 22 cm (ja zrobiłam większe
30 cm, przez co tort wyszedł niższy). Wyłożyć ubite białka na narysowane kręgi,
wyrównać.
Piec około 45-60 minut w 160˚C.
Uwaga:
blaty
piec najlepiej w dwóch turach, na dwóch blachach (jedna wyżej, druga niżej) –
ubicie białek też w dwóch turach.
Krem:
masło,
cukier, skórkę i sok z cytryny podgrzewać na wolnym ogniu. Mieszać do
rozpuszczenia się składników, natychmiast zdjąć z ognia. Lekko ostudzić.
Ubić jajka, wlać ciepłą masę
cytrynową (nie gorącą), wymieszać i przelać do garnuszka. Masę zagotować, cały
czas mieszając. Pogotować około 1 minuty. Przelać do miseczki i schłodzić.
Najlepiej przygotować masę dzień wcześniej.
Kremówkę ubić na sztywno i
delikatnie wymieszać z zimną masą cytrynową.
Tortownicę wyłożyć folią
aluminiową. Na dno włożyć blat bezowy, na to 1/3 masy cytrynowej. Czynność
powtórzyć jeszcze dwa razy. Na wierzch pokruszyć 4 blat. Wstawić do
zamrażalnika na minimum całą noc. Przed pokrojeniem wyłożyć tort na 45 minut do
temperatury pokojowej. Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz