18 kwietnia 2012

Tort bezowo-cytrynowy



Jeden z najlepszych tortów jakie jadłam. Pyszny lodowy tort z blatów bezowych i kremu cytrynowego. Jest po prostu idealny i smakuje chyba wszystkim. Polecam!
Źródło: przepis znaleziony u Doroty 

Składniki na blaty bezowe:
6 białek
1,5 szklanki drobnego cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki soku z cytryny

Składniki na krem:
1 ¼ szklanki cukru
75 g masła
1 łyżka otartej skórki z cytryny
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny (potrzeba na to 5 cytryn)
6 jajek
1,5 szklanki kremówki

Blaty bezowe: białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier, ciągle miksując. Wmiksować mąkę ziemniaczaną, wanilię i sok z cytryny.
Blachy wyłożyć papierem do pieczenia. Na papierze narysować 4 kręgi o średnicy 22 cm (ja zrobiłam większe 30 cm, przez co tort wyszedł niższy). Wyłożyć ubite białka na narysowane kręgi, wyrównać.
Piec około 45-60 minut w 160˚C.
Uwaga: blaty piec najlepiej w dwóch turach, na dwóch blachach (jedna wyżej, druga niżej) – ubicie białek też w dwóch turach.

Krem: masło, cukier, skórkę i sok z cytryny podgrzewać na wolnym ogniu. Mieszać do rozpuszczenia się składników, natychmiast zdjąć z ognia. Lekko ostudzić.
Ubić jajka, wlać ciepłą masę cytrynową (nie gorącą), wymieszać i przelać do garnuszka. Masę zagotować, cały czas mieszając. Pogotować około 1 minuty. Przelać do miseczki i schłodzić. Najlepiej przygotować masę dzień wcześniej.
Kremówkę ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z zimną masą cytrynową.

Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Na dno włożyć blat bezowy, na to 1/3 masy cytrynowej. Czynność powtórzyć jeszcze dwa razy. Na wierzch pokruszyć 4 blat. Wstawić do zamrażalnika na minimum całą noc. Przed pokrojeniem wyłożyć tort na 45 minut do temperatury pokojowej. Smacznego!!!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz