21 kwietnia 2012

Placuszki ryżowe


Szukałam przepisu na jakieś naleśniki, których jeszcze nie jadłam i znalazłam u MajanyJ Placuszki są bardzo dobre, mięciutkie w środku i chrupiące na brzegach. My jedliśmy z dżemem truskawkowym. Polecam!

Składniki:
torebka ryżu (100g)
1 ¼ szklanki mleka
1 ¼ szklanki mąki
1 jajko
5 łyżek masła
½ łyżeczki soli
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Ryż ugotować. Wlać mleko do miski i cały czas mieszając, dosypywać wymieszaną mąkę z solą i proszkiem do pieczenia. Do połączonych składników dodać jajko i ugotowany ryż, wymieszać. Na końcu dodać roztopione masło.
Smażyć niewielkie porcje na patelni na rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. Smacznego!

9 komentarzy:

  1. O kurcze!Ludzie to mają pomysły:)Muszę wypróbować,bo ciekawi mnie jak smakują takie z ryżem. Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie mnie też bardzo zainteresował przepis

    OdpowiedzUsuń
  3. Dobre. Wyjatkowo delikatne. Z serkiem pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja tez musze koniecznie spróbować ;)
    Dziś będzie mój debiut ;))

    OdpowiedzUsuń
  5. Spróbowałam, placuszki są przepyszne ;) Polecam wszystkim ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję wszystkim:) Nam też bardzo smakowały. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Pyszne-mój 3 letni niejadek zjadl cztery :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Moje dzieciaczki też lubią wszystkie placuszki:)

      Usuń
  8. również wielokrotnie robiłam je i polecam :D są baaardzo smaczne :D

    OdpowiedzUsuń