Trochę się obawiałam tego sernika, ale niepotrzebnie. Nam smakował
bardzo, chociaż połączenie sera i chałwy jest dość oryginalne i nie wszystkim
może przypaść do gustu. Jest kremowy, mocno chałwowy z pyszną polewą chałwową. Polecam!
Źródło: przepis znaleziony u Doroty.
Składniki
na spód:
100 g ciastek
digestive
40 g masła,
roztopionego
Składniki
na masę serową:
800 g sera
twarogowego
¾ szklanki drobnego
cukru
4 jaja
½ szklanki kremówki
2 łyżki mąki
ziemniaczanej
300 g chałwy
sezamowej
2 łyżeczki ekstraktu
z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii
Składniki
na polewę:
150 g chałwy
sezamowej
½ szklanki kremówki
Spód: ciasteczka pokruszyć wałkiem na piasek, dodać roztopione
masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm (ja zrobiłam w kwadratowej
formie o boku 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na dno masę ciasteczkową,
wyrównać.
Masa serowa: ser zmielić przynajmniej 2 razy (na sernik
zawszę mielę 3-krotnie).
Ser utrzeć z cukrem.
Dodawać kolejno jajka, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe
składniki, zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać pokruszoną
chałwę. Delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Piec w kąpieli wodnej
w 170˚C przez około 1 godz. (na najniższą półkę piekarnika wstawiamy naczynie z
wodą, wyżej sernik). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.
Polewa: chałwę pokruszyć i wsypać do garnuszka. Wlać
śmietanę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Podgrzać, by polewa lekko
zgęstniała, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Wystudzony
sernik polać polewą, schłodzić w lodówce przez 12 godz. Smacznego!
Wygląda bardzo apetycznie, aż mam chęć taki słodziutki sernik przyrządzić
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo:) To może warto zrobić jak są chęci:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!