25 kwietnia 2012

Sernik chałwowy


Trochę się obawiałam tego sernika, ale niepotrzebnie. Nam smakował bardzo, chociaż połączenie sera i chałwy jest dość oryginalne i nie wszystkim może przypaść do gustu. Jest kremowy, mocno chałwowy z pyszną polewą chałwową. Polecam!
Źródło: przepis znaleziony u Doroty. 

Składniki na spód:
100 g ciastek digestive
40 g masła, roztopionego

Składniki na masę serową:
800 g sera twarogowego
¾ szklanki drobnego cukru
4 jaja
½ szklanki kremówki
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g chałwy sezamowej
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii

Składniki na polewę:
150 g chałwy sezamowej
½ szklanki kremówki


Spód: ciasteczka pokruszyć wałkiem na piasek, dodać roztopione masło i wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm (ja zrobiłam w kwadratowej formie o boku 24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na dno masę ciasteczkową, wyrównać.

Masa serowa: ser zmielić przynajmniej 2 razy (na sernik zawszę mielę 3-krotnie).
Ser utrzeć z cukrem. Dodawać kolejno jajka, krótko miksując po każdym dodaniu. Dodać pozostałe składniki, zmiksować do połączenia składników. Na końcu dodać pokruszoną chałwę. Delikatnie wymieszać. Masę serową wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać.
Piec w kąpieli wodnej w 170˚C przez około 1 godz. (na najniższą półkę piekarnika wstawiamy naczynie z wodą, wyżej sernik). Wystudzić w lekko uchylonym piekarniku.

Polewa: chałwę pokruszyć i wsypać do garnuszka. Wlać śmietanę i dokładnie wymieszać, by nie było grudek. Podgrzać, by polewa lekko zgęstniała, cały czas mieszając. Zdjąć z ognia i lekko wystudzić. Wystudzony sernik polać polewą, schłodzić w lodówce przez 12 godz. Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, aż mam chęć taki słodziutki sernik przyrządzić

    OdpowiedzUsuń
  2. Dziękuję bardzo:) To może warto zrobić jak są chęci:)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń