03 maja 2012

Grufinki


Kupiłam sobie ostatnio książkę "Najlepsze przepisy polskich blogerów" i mam na liście trochę przepisów do wypróbowania:) Na pierwszy ogień poszły muffinki gruszkowe. Bardzo smaczne i nie za słodkie, a znikają bardzo szybko:)  Polecam!
Źródło: przepis znaleziony w powyższej książce, a pochodzi z tej strony.

Składniki na około 14 muffinek:
2 ½ szklanki mąki
½ szklanki cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy
2 jajka
1 szklanka mleka
100 g masła
3 gruszki
3 łyżki miodu

Kruszonka:
2 łyżki cukru
1 łyżka masła
½ szklanki mąki


Połączyć osobno składniki suche i mokre. Następnie połączyć oba ciasta i dobrze wymieszać. Gruszki obrać, pokroić w kostkę, polać miodem i dodać do ciasta (ja dałam gruszki z syropu i nie dawałam już miodu).
Zagnieść ciasto na kruszonkę. Następnie pokruszyć je.
Wypełnić papilotki ciastem do 2/3 wysokości, posypać kruszonką. Piec w temperaturze 210˚C przez około 15-20 minut. Smacznego!!!

4 komentarze:

  1. Muffinki z kruszonką to jest to!Poproszę dwa-jeden biały i jeden brązowy:)Ala

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie zapraszam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne, konkurują na mojej top liście z muffinami z budyniem :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z budyniem jeszcze nie robiłam, muszę spróbować :)

      Usuń