08 maja 2012

Stefanka z białą czekoladą



To ciasto zrobiłam na urodziny męża. Gościom bardzo smakowało. Ciasto czekoladowe ze słodkim kremem z białej czekolady. Smakuje jak mleczna kanapka. Uwaga! ciasto trzeba podzielić na 4 blaty i dlatego nie wychodzi go za wiele.
Źródło: przepis pochodzi z magazynu „Claudia”.

Składniki:
5 jajek
150 g cukru
80 g mąki
30 g kakao
3 białe czekolady
szklanka kremówki
łyżeczka cukru waniliowego
łyżka zmielonych migdałów

Żółtka utrzeć z cukrem na puszysty krem. Dodawać przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Dodać ubitą pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dwóch blaszkach 32x37cm wyłożonej papierem do pieczenia (można upiec na jednej, wtedy ciasto będzie nieco grubsze, pieczemy wtedy chwilę dłużej). Piec około 10-15 minut w 200˚C. Wystudzić. Pokroić tak, aby wyszły nam 4 równe blaty.
2 czekolady rozpuścić na parze, przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Ubijając dodawać czekoladę. Dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać. Kremem przełożyć blaty ciasta. Wierzch polać stopioną na parze czekoladą. Schłodzić w lodówce. Smacznego!!!

2 komentarze:

  1. o rety! aż dodam chyba do "ulubionych"! :) kocham takie ciasta. Przy okazji zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/

    OdpowiedzUsuń
  2. W takim razie zapraszam częściej!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń