To ciasto zrobiłam na urodziny męża. Gościom bardzo smakowało. Ciasto
czekoladowe ze słodkim kremem z białej czekolady. Smakuje jak mleczna kanapka. Uwaga!
ciasto trzeba podzielić na 4 blaty i dlatego nie wychodzi go za wiele.
Źródło: przepis pochodzi z magazynu „Claudia”.
Składniki:
5 jajek
150 g cukru
80 g mąki
30 g kakao
3 białe czekolady
szklanka kremówki
łyżeczka cukru
waniliowego
łyżka zmielonych
migdałów
Żółtka utrzeć z
cukrem na puszysty krem. Dodawać przesianą mąkę wymieszaną z kakao. Dodać ubitą
pianę z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto rozsmarować na dwóch blaszkach
32x37cm wyłożonej papierem do pieczenia (można upiec na jednej, wtedy ciasto
będzie nieco grubsze, pieczemy wtedy chwilę dłużej). Piec około 10-15 minut w
200˚C. Wystudzić. Pokroić tak, aby wyszły nam 4 równe blaty.
2 czekolady rozpuścić
na parze, przestudzić. Kremówkę ubić z cukrem waniliowym. Ubijając dodawać
czekoladę. Dodać zmielone migdały i delikatnie wymieszać. Kremem przełożyć
blaty ciasta. Wierzch polać stopioną na parze czekoladą. Schłodzić w lodówce.
Smacznego!!!
o rety! aż dodam chyba do "ulubionych"! :) kocham takie ciasta. Przy okazji zapraszam do mnie na http://www.szybkozjesc.pl/
OdpowiedzUsuńW takim razie zapraszam częściej!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!