02 czerwca 2012

Kruche ciasto z truskawkami i lekką budyniową pianką



Moja siostra zachwyca się tym ciastem i już dawno namawiała mnie na wypróbowanie przepisu. W oryginale ciasto jest z malinami, ale ponieważ zaczął się sezon na truskawki, wypróbowałam to ciasto z truskawkami. Ciasto zrobiłam z okazji dnia dziecka i już go nie maJ Kruche chrupiące ciasto, z pianką budyniową i owocami. Pycha!
Źródło: przepis pochodzi z bloga Doroty.

Składniki na ciasto:
2,5 szklanki mąki pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki na budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 budynie waniliowe bez cukru
½ szklanki oleju słonecznikowego
Dodatkowo:
500 g truskawek
cukier puder do oprószenia

Ciasto: masło pokroić, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody. Podzielić na dwie części – 60% i 40%, każdą część zawinąć w folię i zamrozić.
Blachę (33x20 cm) wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta, lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190˚C, na około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wystudzić.
Budyniowa pianka: gdy spód wystygnie, ubić białka. Do ubitych białek dodawać powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, miksując do całkowitego rozpuszczenia. Na końcu wlać strużką olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony spód, wyłożyć budyniową piankę. Pokroić truskawki w ćwiartki i układać gęsto na pianie środkiem do góry. Truskawki lekko wepchnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć resztę tzn. 40% zamrożonego ciasta. Piec w 190˚C przez 30-40 minut. Wystudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!

10 komentarzy:

  1. Piękne u Ciebie to ciasto! U mnie także dziś:)
    Pyszne,prawda?
    Pozdrowienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Co za zgranie:) I to nawet robione tego samego dnia:)
    Było pyszne!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  3. dzis robie to ciacho na urodziny :) dam znac jak smakowało, bo wyglada baaardzo apetycznie :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzisiaj biore sie za robienie tego ciasta :-) ciekawa jestem jak bedzie snakowalo i czy wyjdzie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie robię to ciasto spód się studzi mam nadzieję że wyjdzie pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  6. może być , ale szału nie ma

    OdpowiedzUsuń
  7. Przepyszne ciasto. Dziekuję za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Rewelacja!!!! Ciasto pyszne polecam.Walasnie pieklam wczoraj wyszlo Super!!!
    Dziekuje za przepis;)))

    OdpowiedzUsuń
  9. a ja odkąd znalazłam ten przepis- robię go regularnie. Jest nieskomplikowany, zawsze mi wychodzi i moje dzieci uwielbiają to ciacho. Będę go piekła dopóki są truskawki i póki dzieci nie zmienią profilu:-).

    OdpowiedzUsuń