Moja siostra zachwyca się tym ciastem i już dawno namawiała mnie na
wypróbowanie przepisu. W oryginale ciasto jest z malinami, ale ponieważ zaczął
się sezon na truskawki, wypróbowałam to ciasto z truskawkami. Ciasto zrobiłam z
okazji dnia dziecka i już go nie maJ Kruche chrupiące ciasto, z pianką budyniową i owocami. Pycha!
Źródło: przepis pochodzi z bloga Doroty.
Składniki
na ciasto:
2,5 szklanki mąki
pszennej
250 g zimnego masła
2 łyżeczki proszku do
pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek
Składniki
na budyniową piankę:
5 białek
1 szklanka cukru
1 opakowanie cukru
waniliowego
2 budynie waniliowe
bez cukru
½ szklanki oleju
słonecznikowego
Dodatkowo:
500 g truskawek
cukier puder do
oprószenia
Ciasto: masło pokroić, dodać pozostałe składniki i
zagnieść ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodać 1-2 łyżki wody.
Podzielić na dwie części – 60% i 40%, każdą część zawinąć w folię i zamrozić.
Blachę (33x20 cm)
wyłożyć papierem do pieczenia. Na spód zetrzeć na tarce większą część ciasta,
lekko przyklepać dłonią i wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190˚C,
na około 20 minut, aż się lekko zarumieni. Wystudzić.
Budyniowa pianka: gdy spód wystygnie, ubić białka. Do ubitych
białek dodawać powoli cukier i cukier waniliowy, cały czas ubijając na
najwyższych obrotach. Następnie powoli wsypać proszek budyniowy, miksując do
całkowitego rozpuszczenia. Na końcu wlać strużką olej, miksując do połączenia.
Na podpieczony spód,
wyłożyć budyniową piankę. Pokroić truskawki w ćwiartki i układać gęsto na
pianie środkiem do góry. Truskawki lekko wepchnąć w piankę. Na wierzch zetrzeć
resztę tzn. 40% zamrożonego ciasta. Piec w 190˚C przez 30-40 minut. Wystudzić.
Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!!!
Piękne u Ciebie to ciasto! U mnie także dziś:)
OdpowiedzUsuńPyszne,prawda?
Pozdrowienia:)
Co za zgranie:) I to nawet robione tego samego dnia:)
OdpowiedzUsuńByło pyszne!
Pozdrawiam!
dzis robie to ciacho na urodziny :) dam znac jak smakowało, bo wyglada baaardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Dzisiaj biore sie za robienie tego ciasta :-) ciekawa jestem jak bedzie snakowalo i czy wyjdzie:-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię to ciasto spód się studzi mam nadzieję że wyjdzie pyszne :)
OdpowiedzUsuńmoże być , ale szału nie ma
OdpowiedzUsuńPrzepyszne ciasto. Dziekuję za przepis :)
OdpowiedzUsuńRewelacja!!!! Ciasto pyszne polecam.Walasnie pieklam wczoraj wyszlo Super!!!
OdpowiedzUsuńDziekuje za przepis;)))
Dziekuję, cieszę się, że smakowało.
Usuńa ja odkąd znalazłam ten przepis- robię go regularnie. Jest nieskomplikowany, zawsze mi wychodzi i moje dzieci uwielbiają to ciacho. Będę go piekła dopóki są truskawki i póki dzieci nie zmienią profilu:-).
OdpowiedzUsuń