08 czerwca 2012

Drożdżówka sypana z rabarbarem



Trochę inne ciasto drożdżowe. Inne, ale bardzo smaczne i prostsze w wykonaniu niż zwykła ciasto drożdżowe. Przepis bierze udział w Rabarbarowej Akcji. Można oczywiście dodać inne ulubione owoce. Polecam!
Źródło: przepis Ewy Wachowicz z programu „Ewa gotuje”.

Składniki na ciasto:
100 g drożdży
4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
cukier waniliowy
1 szklanka oleju
4 jajka
¾ szklanki mleka
szczypta soli
rabarbar (lub inne owoce)

Składniki na kruszonkę:
½ kostki masła
1 szklanka mąki
½ szklanki cukru

Do miski wsypujemy w kolejności: pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, jajka, olej, ciepłe mleko, mąkę i sól (ważne żeby zachować kolejność). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy, aż drożdże wyjdą ponad mąkę. Składniki w misce wyrobić na gładkie ciasto i ułożyć na wysmarowanej tłuszczem blasze. Na cieście układamy owoce.
Składniki na kruszonkę zagnieść i rozłożyć na owocach. Piec w 180˚C przez około 40-50 minut. Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz